Niveli i lartë i triglicerideve rrit rrezikun e vdekjes, zbuloni si ta ulni pa ilaçe

Niveli i lartë i triglicerideve rrit rrezikun e vdekjes, zbuloni si ta ulni

Trigliceridet janë një lloj yndyre që lidhen me shëndetin e zemrës. Trupi ynë ka nevojë për një nivel të triglicerideve për funksionimin e duhur, por kur vlerat e tyre janë të larta, atëherë shëndeti kardiovaskular mund të kërcënohet me rrezikun e sëmundjeve koronare të zemrës dhe infarktit të miokardit.

Vlerat e triglicerideve mbi 200 mg/dL rrisin rrezikun e vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare me 25% sipas të dhënave të disponueshme. Rekomandohet që vlerat e tyre të mos kalojnë 150 mg/dL.

Hipertrigliceridemia (rritja e triglicerideve në gjak mbi normale) gjithashtu rrit rrezikun e pankreatitit akut, i cili mund të çojë në shkatërrimin e një pjese të pankreasit.

Goditja në tru, sëmundjet vaskulare periferike dhe infiltrimi i mëlçisë yndyrore janë gjithashtu komplikime të rëndësishme të hipertrigliceridemisë.

Ndryshimet e stilit të jetesës dhe dietës mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të triglicerideve në vetëm disa muaj. Hapi i parë është të zbulohen arsyet pse këto janë rritur, p.sh. mjekimi, probleme shëndetësore, dieta dhe mënyra e jetese së pakujdesshme.

Hapi tjetër është të flisni me mjekun tuaj për të parë se si mund t’i ktheni trigliceridet në normalitet. Mjeku mund të rekomandojë trajtimin e problemeve themelore shëndetësore që janë përgjegjëse për hipertriglicerideminë. Padyshim që do të nevojiten edhe ndërhyrje në stilin e jetesës dhe dietën.

Alkooli, yndyra, karbohidratet e rafinuara dhe sheqernat (sigurohuni që të lexoni etiketat për sheqernat e fshehura të të gjitha llojeve) janë katër fajtorët kryesorë dietikë për rritjen e triglicerideve.

Prandaj shmangia e tyre çon në uljen e triglicerideve dhe ruajtjen e tyre në nivele të shëndetshme. Rritni gjithashtu konsumin e frutave dhe perimeve, proteinave të pastra dhe perimeve pa yndyrë. Gjithashtu sigurohuni që burimi kryesor i yndyrës në dietën tuaj të jetë nga vaji i ullirit.

Gjithashtu është mirë të mos hani natën vonë, por edhe të mos harroni vaktet. Preferoni vakte të vogla dhe të shpeshta gjatë ditës. Është gjithashtu e rëndësishme të përfshini lëvizjen dhe stërvitjen në orarin tuaj ditor.

EMISIONET