Mos i mbani brenda gabimet e bëra nga të tjerët, ja arsyet pse

Mos i mbani brenda gabimet e bëra nga të tjerët, ja arsyet pse

Ata na mësojnë të mbrohemi, si dhe të duam, por, ndonjëherë, harrojnë të rrënjosin në mendjet tona kënaqësinë e mençur të injorimit. Kjo është arsyeja pse, në disa raste, ne lëvizim brenda parametrave të rrezikshëm dhe absolutistë: diçka është e mirë ose e keqe, katastrofike ose e pabesueshme, mizore ose e sjellshme.

Kjo mënyrë e analizimit të realitetit është burim shakash të këqija, sepse të dish të tolerosh paqartësinë e asaj që ndodh në jetën tonë është hapi i parë për të ecur përpara dhe për të parandaluar që bota të bëhet një luftë e vazhdueshme dhe e lodhshme. Të tjerët nuk mendojnë gjithmonë se kush jemi dhe si ndihemi. Secili prej nesh është i angazhuar në luftën tonë, e cila, ndonjëherë, nuk është e jona.

Kjo është arsyeja pse ne duhet t’i japim vetes mundësinë për të jetuar më lehtë dhe me pasion në të tashmen. Mos i mbani brenda gabimet që të tjerët ju kanë bërë: vazhdoni të buzëqeshni dhe ecni përpara. Jepini vetes një frymë dhe jepini të tjerëve një mësim.

Të mos mbash gjithçka brenda do të thotë të dish të jetosh

Të mos mbash gjithçka që na ndodh brenda do të thotë të vëzhgosh si spektator atë që, ndoshta, nuk jemi në gjendje të tolerojmë nga këndvështrimi i protagonistit unik dhe të munduar. Bota është plot me beteja dhe ne duhet të jemi mjaftueshëm inteligjentë për të ditur të zgjedhim tonën dhe cilën nga të tjerët…

Vetëm duke mbajtur shpirtin tuaj të pastër do të jeni në gjendje të ndihmoni edhe të tjerët. Nëse do t’i merrnim seriozisht të gjitha gabimet që duan të na bëjnë të tjerët, do të ishim njerëz më të thyer se njerëz të tërë.

Pranimi i faktit se ka njerëz që nuk do të ndjejnë kurrë ndjeshmëri as për situatën, as për luftën tonë, është një derë drejt një rruge shprese: kjo na lejon të zgjedhim aleatët tanë shpirtërorë më shpejt, pa inat dhe duke tërhequr gëzimin maksimal jetësor nga shoqëria e tyre.

Të mos mbash brenda gabimet e të tjerëve nuk do të thotë të mos i shohësh ato. Ajo që na lëndon është automatike, ne nuk lejojmë që dhimbja emocionale të na lëndojë apo jo, ashtu siç nuk mund ta parandalojmë që dora jonë të largohet nga një pjatë e nxehtë pas reagimit automatik të trupit kur bie në kontakt me nxehtësinë dhe me dhimbjen fizike.

Megjithatë, nëse jemi në gjendje të lëvizim dorën në kohë kur ekziston rreziku për t’u djegur, pse ndonjëherë ia dorëzojmë mendjen dhe shpirtin flakës së inatit dhe gabimit? Pse të mos pranoni se ndjenja e lëndimit dhe e ofendimit është një reagim normal dhe se, në vend të kësaj, të vazhdosh të qëndrosh atje është e rrezikshme?

Të mos mbash gjithçka brenda do të thotë të ndalosh së qeni i ndjeshëm në mënyrë që të jesh inteligjent

Mosmbajtja e gabimeve tuaja brenda nuk ju kthen në qenie të pandjeshme, të ftohta ose mizore. Thjesht do të thotë të mos ua japim atyre që, në realitet, nuk duan të bëjnë gjë tjetër veçse të na lëndojnë dhe të na japin mundësinë të harrojmë atë që, brenda nesh, nuk është gjë tjetër veçse një pengesë.

Të mos i mbajmë gabimet brenda do të thotë të pajisim trurin tonë me një aftësi më të madhe për të dëshiruar dhe parandaluar, për t’u përdorur në situata të pakëndshme të ardhshme… dhe për të pajisur shpirtin tonë me forcë dhe vendosmëri për të qenë në gjendje t’i përballojmë ato.

Ka raste kur kjo detyrë na duket e pamundur. Dramatimi është pjesë e jetës sonë, sepse ka shumë rreth nesh që bëjnë të njëjtën gjë. Thuajse duket se historitë e mëdha janë vetëm plot lot dhe se njerëzit që nganjëherë na duken të mëdhenj, janë gjithmonë të tensionuar. Duket se nëse nuk qëndrojmë përballë të tjerëve, është shenjë dobësie, kur në realitet është simbol i dëshirës dhe i pjekurisë emocionale.

Bëni një dallim të qartë midis atyre që duan t’ju ndihmojnë dhe atyre që duan vetëm t’ju lëndojnë

Grackat mendore që ndonjëherë i vendosim vetes janë shumë më mizore dhe më të dëmshme se të gjitha fyerjet, agresionet dhe poshtërimet që të tjerët na bëjnë ose përpiqen të na bëjnë.

Ne kemi transformuar armën më të rëndësishme të qenieve njerëzore në një lloj ushqimi për ankthin dhe konfuzionin. E kam fjalën për gjuhën verbale, fjalët , të cilat ndonjëherë i përdorim si një dialog të brendshëm shkatërrues, në vend që t’i shfrytëzojmë si aftësi për të thjeshtuar komunikimin tonë me të tjerët.

Interpretimet që u japim atyre që të tjerët na kanë bërë ose na kanë thënë janë pafundësisht më të qëndrueshme se koha aktuale në të cilën ata janë vendosur në jetën tonë. “Kaq shumë fjalë të brendshme” na largojnë nga objektiviteti me të cilin e shikojmë realitetin.

Për shembull, shpesh themi se “më kanë gjykuar shumë herë”, “më kanë parë keq”, “vazhdojnë të më korrigjojnë në punë”, pa bërë një ushtrim të vërtetë diferencimi dhe proporcionaliteti.

Nga të gjithë njerëzit që na lënduan … sa prej tyre po lëndonin veten? A kanë një kuptim sot në jetën tonë? A na kanë penguar vërtet të përmbushim ëndrrat tona?

Nëse u përgjigjeni të gjitha këtyre pyetjeve, do të kuptoni se, në shumicën e rasteve, i keni mbajtur të gjitha ato gabime brenda vetes (që ndoshta u favorizuan nga një ego e tepruar), se e keni shumëzuar dëmin e vërtetë me një mijë që ata shkaktuan. mbi ty.

Ju ndaloni së vlerësuari atë që dikur keni përbuzur. Nxirrni konkluzione të përgjithshme, analizoni episodet në të cilat keni dështuar dhe në të cilat kanë dështuar të tjerët, çfarë kanë të përbashkët të gjithë ata njerëz që ju kanë lënduar aq shumë me ofendimet e tyre.

Ndonjëherë, kjo lloj analize nxjerr në pah mjediset që duhen shmangur… ndërsa, herë të tjera, atë që duhet të përmirësoni në veten tuaj për të qenë vetvetja dhe për të parandaluar që negativiteti që ju rrethon të bëhet ai që jeton brenda jush. Një person nuk mund t’i japë botës asgjë të re dhe të mirë nëse ajo që mban brenda është e vjetër dhe plot inat.

EMISIONET