Lufta kundër diabetit/ Krijohet lopa që prodhon insulinë me qumështin e saj

Lufta kundër diabetit/ Krijohet lopa që prodhon insulinë me

Shkencëtarët kanë arritur një eksperiment të ri në luftën kundër diabetit.

Studiuesit e udhëhequr nga shkencëtari i kafshëve Matt Wheeler nga Universiteti i Illinois kanë prodhuar me sukses një lopë të modifikuar gjenetikisht, qumështi i së cilës përmban insulinë njerëzore.

Ky hulumtim, i botuar në Biotechnology Journal, ofron një zgjidhje të mundshme për sfidën globale të furnizimit me insulinë.

Aktualisht, insulina për diabetikët prodhohet kryesisht duke përdorur baktere ose maja të modifikuara gjenetikisht. Kjo qasje e re, nëse provohet e zbatueshme, mund të revolucionarizojë prodhimin e insulinës.

Ekipi e arriti këtë duke futur një segment specifik të ADN-së njerëzore që kodon për proinsulinën (një pararendës i insulinës) në embrionet e lopës.

Këto embrione më pas u implantuan në lopë normale, duke rezultuar në lindjen e një viçi të vetëm të shëndetshëm. Ndërsa përpjekjet për ta lënë këtë lopë shtatzënë natyrshëm ishin të pasuksesshme, studiuesit ishin në gjendje të nxisin laktacionin.

Analiza e qumështit zbuloi praninë e proteinave me masë molekulare të ngjashme me proinsulinën njerëzore dhe insulinën. Për më tepër, provat sugjerojnë se qumështi i lopës mund të ketë shndërruar edhe proinsulinën në insulinë.

Ndërsa nivelet e prodhimit ishin të ulëta, studiuesit besojnë se kjo qasje ka potencial të konsiderueshëm për t’u rritur.

Sipas autorëve të studimit, shprehja e proteinave rekombinante në qumështin e lopëve transgjenike është një sistem emocionues prodhimi, pasi proteazat e qumështit mund të veprojnë në përpunimin e proteinave, duke e kthyer proteinën rekombinante në proteinë funksionale.

Nga ana tjetër, disa proteaza qumështi mund të veprojnë duke degraduar proteinën rekombinante.

Ky hulumtim ofron një rrugë të re premtuese për të siguruar një furnizim të qëndrueshëm dhe potencialisht më të përballueshëm të insulinës për diabetikët në mbarë botën.

EMISIONET