Gjërat që i shohim çdo ditë, por nuk e dimë pse duken ashtu siç duken

Jemi të rrethuar nga shumë objekte të ndryshme që na e bëjnë jetën më të lehtë. Jemi mësuar aq shumë me këto gjëra saqë rrallë mendojmë se pse duken ashtu siç duken.

Më poshtë janë disa obiekte që besoj se shumë prej nesh i shohim çdo ditë  por nuk e dimë pse duken ashtu siç duken.

1. Pse xhinset kanë një copë lëkure në pjesën e pasme?

Gjërat që i shohim çdo ditë, por nuk e dimë pse duken

Shpesh, ne mund të shohim një copë lëkure drejtkëndëshe në vijën e belit të xhinseve dhe funksioni i tyre mbetet një mister për shumë njerëz. Në fakt, ky detaj quhet " letër jacron " pasi në shumicën e rasteve është bërë nga jacron (një shumëllojshmëri lëkure artificiale).

Levi's ishte kompania e parë që filloi t'i bashkonte këto arna në xhinset e tyre (atëherë ato ishin prej lëkure) në mënyrë që klientët e tyre të dallonin produktet origjinale nga falsifikimet. Sot, është një vend i mirë për të vendosur logon e markës.

2.Pse disa goma të reja kanë qime të çuditshme gome që dalin prej tyre?

Gjërat që i shohim çdo ditë, por nuk e dimë pse duken

Ju mund të mendoni se ato ndihmojnë disi me frenimin ose përshpejtimin ose janë një tregues i konsumit, por kjo nuk është  e vërtetë . "Qimet" shfaqen për shkak të vrimave të ventilimit të kallëpit në të cilin derdhet goma.

3. Pse pianot e mëdha kanë këtë formë dhe pse kanë vetëm 3 këmbë?

Gjërat që i shohim çdo ditë, por nuk e dimë pse duken

Ka shumë shaka për lëvizjen me një piano të madhe - forma e saj e papërshtatshme sjell shumë telashe gjatë transportit. Pse të mos i jepni një formë më të saktë - në fund të fundit, ka shumë piano që kanë një formë më kompakte.

Forma me krahë e pianos së madhe është  për shkak të rregullimit të telave. Gjithashtu, dizajni trekëndor me 3 këmbë e bën pianon e madhe për t'u çmontuar më lehtë.

4.Pse kapakët e pusetave janë të rrumbullakëta?

Gjërat që i shohim çdo ditë, por nuk e dimë pse duken

Arsyeja kryesore është se puseta e rrumbullakët nuk do të bjerë brenda vrimës. Nëse kapakët ishin katrorë, mbulesa mund të binte lehtësisht diagonalisht në të. Përveç kësaj, mbulesat e rrumbullakëta janë më të lehta për t'u prodhuar dhe nuk është shumë e vështirë t'i heqësh nga toka 

EMISIONET