Fruti që simbolizon dashurinë, pjellorinë, lumturinë dhe rregullon kolesterolin! Kujdes farat janë helmuese

Fruti që simbolizon dashurinë, pjellorinë, lumturinë dhe

Ftoi është një frut i njohur që nga kohërat e lashta. Ftonjtë simbolizonin dashurinë dhe lumturinë, ndaj ofroheshin në ceremonitë e dasmës.

Ndoshta ato janë “mollët e arta” të Homerit. Të parët që njohën vlerën e tyre dhe i kultivuan ishin Kretasit e lashtë. Emri shkencor “cydonia” erdhi gjithashtu nga zona e të korrave të para, d.m.th. nga qyteti antik i Kydonia (Kania e sotme). Grekët besonin se ftoi largonte ndikimet e liga dhe ishte një simbol i dashurisë dhe pjellorisë. Romakët përdorën vajin esencial të tij për të bërë parfume.

Ftoi i përket familjes Rosaceae – nënfamiljes Maloideae, ku bëjnë pjesë edhe molla dhe dardha. Vjen nga Irani. Stina e ftonjëve është vjeshta, kur lëkura e hollë e gjelbër e frutave zverdhet dhe mishi bëhet shumë aromatik, i thatë dhe i fortë. Ftoi nuk preferohet të hahet i gjallë.

Pektina, një lloj fibre që ka vetinë të formojë një xhel duke bllokuar ujin. Pektina ka shumë përfitime shëndetësore, veçanërisht në uljen e niveleve të kolesterolit dhe sheqerit në gjak. Ai gjithashtu ka aftësinë të vonojë zbrazjen e stomakut dhe në këtë mënyrë të nxisë ngopjen. Parandalimi i mundshëm i llojeve të caktuara të kancerit, veçanërisht kancerit të zorrës së trashë, është duke u hetuar. Së fundi, ajo ka aftësinë për të formuar një pengesë natyrore që mbron qelizat e zorrëve nga ndotja mikrobike.

Studimet shkencore kanë treguar se pjesë të ndryshme të frutave përmbajnë përbërës antioksidues, të cilët lidhin radikalet e lira të oksigjenit dhe mund të ndihmojnë në mbrojtjen e trupit nga sëmundje të ndryshme.

Ato konsiderohen fruta me veti tonike, astringente dhe anti-inflamatore. Studimet tregojnë se ekstrakti i lëvores dhe mishit të ftoit përmban polifenole, të cilat kanë veti antioksiduese dhe anti-inflamatore. Përbërjet fenolike kryesore të ftoit janë acidi kafeoilkuinik, procianidina-B2, procianidinat oligomerike, procianidinat polimerike etj.

Kaliumi shërben për të balancuar pH-në e gjakut dhe stimulon prodhimin e acidit klorhidrik në stomak, duke nxitur kështu tretjen. Përveç kësaj, lehtëson tkurrjen e muskujve, përfshirë zemrën, dhe merr pjesë në transmetimin e impulseve nervore.

Si përbërës i shumë enzimave, bakri është thelbësor për formimin e hemoglobinës dhe kolagjenit në trup. Disa enzima që përmbajnë bakër kontribuojnë gjithashtu në mbrojtjen e trupit kundër radikalëve të lirë.

Ftoi është një burim i vitaminës C antioksiduese, por ndërsa hahet i gatuar, pjesa më e madhe e vitaminës shkatërrohet nga nxehtësia.

Analiza mesatare ushqyese e 100 g ftua të papërpunuar

-Vitaminat Niacin (Vit. B3) 0.2 mg

Kujdes! Farat e ftoit janë helmuese dhe nuk duhen ngrënë. Frutat e papërpunuara mund të shkaktojnë acarim të fytit dhe vështirësi në frymëmarrje.

EMISIONET