Flet shkenca: Ja gjashtë përfitimet kryesore shëndetësore të se*sit

Flet shkenca: Ja gjashtë përfitimet kryesore shëndetësore

Ka shumë kërkime që mbështesin se seksi mund t’i japë një shtysë aspekteve të ndryshme të jetës dhe shëndetit të një personi, pasi shkenca vazhdimisht thekson përfitimet e mundshme që ofron marrëdhënia seksuale, natyrisht përtej riprodhimit.

Le t’i shohim këto përfitime në detaje:

Kontribuon në shëndetin e zemrës

Seksi duket se ka një efekt mbrojtës në shëndetin kardiovaskular, veçanërisht te femrat.

Ul presionin e gjakut

I njëjti studim shqyrtoi gjithashtu presionin e gjakut të pjesëmarrësve, si një tregues të shëndetit të zemrës, dhe zbuloi se gratë e moshuara që ndiheshin të kënaqura me jetën e tyre seksuale kishin më pak gjasa të kishin presion të lartë të gjakut. Dhe në këtë rast, rezultatet nuk ishin të njëjta për meshkujt e moshuar.

Stimulon sistemin imunitar

Hulumtimet kanë treguar se seksi i rregullt rrit efektivitetin e sistemit imunitar.

Redukton rrezikun e kancerit të prostatës

Një studim i mëparshëm në një kampion prej 30,000 burrash theksoi mundësinë që derdhjet e shpeshta të zvogëlojnë rrezikun e kancerit të prostatës. Ai argumentoi se burrat që ejakulonin më shumë se 21 herë në muaj kishin një rrezik më të ulët se ata që derdhnin vetëm 4-7 herë. Pas këtij studimi, në fakt, studiuesit monitoruan pjesëmarrësit për rrezikun e zhvillimit të kancerit të prostatës, me rezultatet që konfirmuan gjetjet fillestare.

Lehtëson stresin

Seksi mund të konsiderohet një mënyrë natyrale për të lehtësuar stresin. Një studim i vitit 2019 shqyrtoi efektet e kontaktit me partnerin, seksual dhe joseksual, në nivelet e kortizolit (një hormon i lëshuar në trup si përgjigje ndaj stresit) dhe zbuloi se ai ndihmoi në kthimin e hormonit në nivele normale si te burrat ashtu edhe te gratë. Përveç kësaj, seksi shkakton lirimin e oksitocinës, endorfinës dhe hormoneve të tjera të ndjeshmërisë, të cilat mund të jenë përgjegjëse për efektin e reduktimit të stresit.

Përmirëson gjumin

Të njëjtat hormone që reduktojnë stresin dhe ankthin janë gjithashtu përgjegjës për gjumin. Prandaj, pas një orgazme, hormoni prolaktinë fillon të qarkullojë në trup duke shkaktuar ndjenjën e kënaqësisë dhe relaksimit.

EMISIONET