A “lejohet” nëna dhe foshnja të flenë në të njëjtin shtrat

A “lejohet” nëna dhe foshnja të flenë në të

Dy ekspertë peshojnë të mirat dhe të këqijat, duke çmitizuar peizazhin e turbullt dhe ankthin e prindërve të rinj nëse duhet të ndajnë apo jo të njëjtën dhomë apo edhe të njëjtin shtrat me fëmijën.

Dhe vjen momenti kur pritja mbaron. Fëmija më në fund po vjen në shtëpi. Ankthi i prindërve është i madh, sidomos nëse është fëmija i parë. Çfarë duhet të bëjnë ata; Çfarë duhet të dinë ata për të marrë gjithçka në rregull? Shumë pyetje në fusha të ndryshme.

Një nga çështjet kryesore që shqetëson prindërit është ajo e gjumit. Shumë prindër dhe veçanërisht nëna kanë frikë ta lënë fëmijën e tyre të flejë vetëm në një dhomë tjetër, ndaj e marrin me vete, qoftë në dhomë apo edhe në krevat.

Është folur shumë për këtë zakon, i cili ka përçarë komunitetin shkencor. Ka nga ata që argumentojnë se ky zakon rrit rrezikun e mbytjes së foshnjave, por edhe mundësinë e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave. Përkundrazi, disa këmbëngulin se praktika në fjalë lehtëson ushqyerjen me gji dhe promovon integrimin e vlerave kulturore dhe familjare. Kjo ndarje i ngatërron më tej prindërit, të cilët përballen me një bollëk informacioni dhe nuk dinë çfarë të bëjnë.

Studiuesit dhe ekspertët e Université du Québec à Trois-Rivières në fëmijërinë e hershme dhe gjumin e fëmijëve dhe adoleshentëve, Gabrielle Fréchette-Boilard dhe Evelyne Touchette eksplorojnë gjetjet shkencore dhe paraqesin të mirat dhe të këqijat e të dyja palëve.

Të flesh bashkë do të thotë ose prindërit flenë me fëmijën në të njëjtën dhomë, ose edhe në të njëjtin shtrat. Një studim i fundit kanadez raportoi se rreth 1/3 e nënave flenë në të njëjtën sipërfaqe me foshnjën, ndërsa 40% thonë se nuk kanë fjetur kurrë bashkë me foshnjën. Një studim në Quebec në fund të viteve 1990 zbuloi se 1/3 e nënave flinin me foshnjën në të njëjtën dhomë. “Për 6 muajt e parë, praktika më e sigurt është që foshnja të flejë në shpinë, në krevat fëmijësh, në të njëjtën dhomë me prindërit”, thotë Shoqata Kanadeze e Pediatrisë.

Fjetja me fëmijën promovon ushqyerjen me gji dhe komunikimin

Fjetja me foshnjën lehtëson ushqyerjen me gji gjatë natës, sipas studimeve të shumta shkencore. Megjithatë, është e vështirë të përcaktohet nëse është ushqyerja me gji që favorizon këtë praktikë apo anasjelltas. Sidoqoftë, ushqyerja me gji është arsyeja kryesore pse nënat zgjedhin të flenë me fëmijën e tyre në shtrat. Megjithatë, nuk janë vërejtur dallime ndërmjet gjumit në të njëjtën dhomë dhe gjumit në të njëjtin shtrat në lidhje me ushqyerjen me gji, që do të thotë se gjumi në të njëjtën dhomë është po aq i favorshëm për ushqyerjen me gji dhe gjumi në të njëjtin shtrat nuk është i nevojshëm.

E njëjta gjë vlen edhe për plotësimin e nevojave të fëmijës. Sipas një studimi shkencor, kontakti fizik dhe afërsia e të qenurit në të njëjtën dhomë nxit sinkronizimin e ritmit cirkadian të fëmijës me atë të prindit. Kjo e ndihmon fëmijën të flejë më mirë dhe prindërit të monitorojnë më nga afër sinjalet e foshnjës, duke rezultuar në përgjigje të menjëhershme dhe të lehtë ndaj nevojave të foshnjës.

Gjumi i përbashkët redukton stresin

Një studim i bazuar në përgjigjet e prindërve mbi këtë temë zbuloi se fëmijët që kishin përjetuar një nga dy modelet e gjumit të përbashkët kishin nivele më të ulëta ankthi në parashkollor, krahasuar me ata që kishin fjetur bashkë me prindërit e tyre për më pak se gjashtë muaj. Një studim tjetër tregoi se fëmijët që flinin me një prind kishin një përgjigje më të ulët ndaj stresit në moshën 12 muajshe krahasuar me ata që flinin vetëm. Megjithatë, duke krahasuar një gjendje me stres të lartë me një gjendje tjetër me stres të moderuar, diferenca midis dy grupeve ishte më e vogël.

Bashkëjetesa rezulton në gjumë më të shqetësuar

Foshnjat që flenë me prindërit zgjohen më shpesh sesa ata që flenë vetëm në fillim të jetës. E njëjta gjë vlen, natyrisht, për prindërit. Një studim që vlerësoi gjumin në 6, 12 dhe 18 muajsh tregoi se fëmijët që flinin me prindërit në një sipërfaqe të përbashkët ose në të njëjtën dhomë zgjoheshin më shumë gjatë natës. Nënat që flenë ndajnë me foshnjat e tyre raportojnë se foshnjat bien në gjumë më lehtë dhe më shpejt, por zgjohen më shpesh. Duke llogaritur gjumin e nënave, u zbulua se ai ishte më i fragmentuar në 18 muajt e parë. Një studim tjetër zbulon se bashkë-fjetja afatgjatë – për dy vitet e para të jetës së një fëmije – shoqërohet me kohëzgjatje më të shkurtër të gjumit gjatë natës, një nevojë më të madhe për gjumë gjatë ditës dhe një shkallë më të lartë të shqetësimeve të gjumit.

A lidhet gjumi në një sipërfaqe të përbashkët me lidhje më të fortë të fëmijës?

Kjo çështje është sërish përçarëse. Disa studime raportojnë një lidhje më të fortë të lidhjes së foshnjave që flenë së bashku në një sipërfaqe të përbashkët me prindërit e tyre sesa ata që flenë vetëm. Gjetje të tjera shkencore argumentojnë se nuk gjendet asnjë korrelacion, pozitiv apo negativ.

Si përfundim, e rëndësishme në çdo zgjedhje që bëjnë prindërit është të jenë të informuar siç duhet dhe plotësisht, duke peshuar të mirat dhe të këqijat e secilës zgjedhje.

EMISIONET