7 situata në të cilat ju e njihni vërtet një person

7 situata në të cilat ju e njihni vërtet një person

Shumë prej nesh kanë miq të përjetshëm, disa vazhdojnë të na befasojnë për mirë dhe në raste të tjera na zhgënjejnë. Po takojmë gjithashtu njerëz të rinj që na duken simpatikë dhe që duam të vazhdojmë të takohemi dhe të ndajmë gjëra me të cilët shoqëria e tyre është e këndshme. Prandaj, ka disa situata në të cilat ju me të vërtetë njihni një person, të cilave duhet t'i kushtojmë vëmendje.

Por të njohësh një person në thellësi, me të gjitha pjesët e tij pozitive dhe negative, është diçka që përfshin më shumë intimitet, shumë orë, shumë situata të ndryshme dhe ndarjen e diçkaje më shumë se një darkë apo një natë jashtë.

Megjithatë, pasi keni ndarë shumë kohë dhe shumë përvoja në të cilat ka pasur gjëra të mira dhe të këqija, ka situata specifike në të cilat ju e njihni vërtet një person . Do t'i rishikojmë, disa më serioze e të tjera më banale, por të gjitha kanë mundur të na bëjnë të shohim aspekte të brendshme të atij personi që nuk i kishim parasysh.

1. Situatat e stresit në të cilat ju e njihni vërtet një person

Kjo frazë mund të simbolizojë faktin se, kur një person ndeshet me një situatë stresuese. Kjo ndodh edhe nëse nuk është serioze, kështu që ne mund të mësojmë shumë për të nga mënyra se si ajo e trajton atë situatë.

Ju mund të bëheni nervoz, agresivë, të paaftë për të menduar qartë, duke mos kërkuar zgjidhje, por vetëm duke u ankuar (për njerëzit më pak të përshtatshëm) apo edhe duke fajësuar të tjerët për atë që ju ka ndodhur. Mund të shohim gjithashtu një qëndrim shmangieje, delegimi të përgjegjësive te të tjerët, sepse ata konsiderojnë se nuk janë të aftë për ta bërë atë ose se nuk duhet ta bëjnë.

Këto situata janë të vogla, por mënyra se si një person sillet përballë stresorëve të vegjël do të na japë një ide se si ai mund të përballet me situatat e stresit më të madh jetësor për shkak të çështjeve më serioze. Kështu e njeh vërtet një person.

2. Situatat në të cilat ai ka nevojë për ju dhe në të cilat ai nuk ka më nevojë për ju

Nuk ka të bëjë vetëm me një person që flet me ju vetëm për t’ju kërkuar një nder dhe për të ndaluar së foluri me ju kur e keni bërë tashmë. Këto janë ato marrëdhënie në të cilat njëra nga palët lidhet me një tjetër, por kur nuk janë më të interesuara për arsye të ndryshme, ata pushojnë t’ju marrin parasysh. Për shembull, një shok klase me të cilën keni bërë të gjitha punët dhe keni ndarë kohën e lirë, dhe kur mbaron shkolla e mesme ajo duket e ftohtë ose e largët. Me atë shoqe keni qenë në lidhje dhe kur keni filluar një lidhje ju dini pak ose aspak për të.

Duke ditur se kur shoku juaj ka nevojë për ju dhe kur ai ose ajo jo, do t'ju japë një ide se si është në të vërtetë ky person. Përkundër asaj që thotë, të vëzhgosh veprimet e tij është gjëja më e rëndësishme.

3. Situatat e bashkëjetesës

Bashkëjetesa është testi përfundimtar nëse doni të dini  se si sillet një person në të vërtetë . Mënyra për të respektuar hapësirën tuaj, për të respektuar gjërat tuaja, për të mos debatuar për ide absurde janë disa shembuj. Ju e kuptoni nëse ai është i aftë të ndajë apo thjesht të jetojë jetën e tij në shtëpi, e cila në shumë raste duket si diçka tjetër veçse diçka e përbashkët.

Nëse ai është në gjendje të marrë kohë për të folur për një kohë për gjërat që ju shqetësojnë, nëse ai ju ndihmon kur jeni i sëmurë, nëse ai nuk bën kompromis për çështjet e faturave, mbledhjeve apo një avari të thjeshtë në shtëpinë tuaj. E kupton nëse është një pavarësi e shëndetshme, apo nëse është një egoizëm që është më se i qartë dhe i dukshëm në gjithçka që ai bën.

4. Situatat në të cilat ai ju flet për të tjerët

Të komentosh për të tjerët është normale, dhe aq më tepër kur dy persona ndajnë të njëjtin grup miqsh ose veprojnë në një zonë të përbashkët (punë, sport, social…). Por të flasësh për të tjerët nuk nënkupton mungesë respekti.

Nga ana tjetër,  duke gjykuar vazhdimisht atë që bëjnë, duke analizuar nëse jeta e tyre është më e mirë apo më e keqe se e jotja ose duke thënë gjëra intime për atë person, mund t’ju japë njëfarë të dhënë për personin pranë jush.

5. Situatat e ankthit ekonomik

Është e vështirë të dihet kur një mik është vërtet egoist. Duhet të kuptosh kur një person të bën një nder vetëm sepse i ke bërë të tjerët dhe ata e dinë se ndoshta do t’ia kthesh sërish. Por kjo bujari është e rreme, prapë është interes. Kur kalojmë një krizë financiare dhe ai person nuk e merr parasysh situatën tonë,  atëherë kuptojmë se çfarë lloj personi kemi pasur si mik.

Ai madje mund të na japë hua diçka, por ai do ta bëjë atë me ngurrim, duke na pyetur vazhdimisht se kur do ta kthejmë atë (pa pasur nevojë në atë moment) ose duke folur me të tjerët për numrin e gjërave që ka bërë për ne, duke na lënë në një pozicion mjaft i pakëndshëm.

6. Situatat që lidhen me gëzimet tuaja

Një mik duhet të jetë aty për gëzimet dhe hidhërimet . Thuhet shpesh se njerëzit që nuk janë miq të vërtetë ju lënë vetëm kur kaloni një kohë të keqe dhe ju kujtojnë vetëm kur është argëtuese.

Por mund të ndodhë e kundërta: miku që duket se ju dëgjon dhe ju shoqëron kur gjithçka ju shkon keq dhe megjithatë ju zhvlerëson dhe ju bojkoton emocionalisht kur diçka ju ka shkuar shumë mirë. Nëse jeta juaj fillon të kthehet dhe ju ndjeni zili ose gëzim të rremë, nuk është mirë për ju.

7. Situata të komplikuara në të cilat keni nevojë për ndihmën e tyre

Njerëzit përjetojnë situata shqetësuese në jetën e tyre dhe është me rëndësi jetike të kemi mbështetje sociale të perceptuar që na duket e vlefshme dhe e ngrohtë. Çuditërisht, në ato momente kur kemi më shumë nevojë për vëmendjen dhe dashurinë e dikujt, mund të hasim indiferencë , fjalë të këqija ose nënvlerësim të humorit tonë. Mund të vëmë re edhe një qëndrim të ftohtë, në të cilin problemet e tjetrit vazhdojnë të jenë mbi tonat, edhe pse po përjetojmë një situatë vërtet dramatike.

Prandaj, rrethohu me njerëzit më të mirë dhe bëhu edhe një prej tyre. Dhe mos harroni kurrë, trajtojini të tjerët ashtu siç dëshironi që ata t’ju trajtojnë. Një rrjet i fortë miqsh është një thesar shumë i vlefshëm që duhet të dish ta ndërtosh, ta mirëmbash dhe ta vlerësosh.

EMISIONET