500 mijë specie në rrezik zhdukjeje deri në 2099

500 mijë specie në rrezik zhdukjeje deri në 2099

Natyra po zvogëlon në nivel botëror, me ritme të paprecedenta në histori, zhdukjen e specieve.

Sipas një studimi nga Platforma Ndërqeveritare e Politikave Shkencore për Biodiversitetin dhe Shërbimet e Ekosistemit, IPBES, nga një milion në rrezik, 50% mund të zhduket deri në fund të këtij shekulli.

Autoriteti më i lartë shkencor në temën e biodiversitetit, në raportin e fundit “Raporti i Vlerësimit të Natyrës” u prezantua sot në Romë në selinë e Parlamentit Evropian.

Autorët e raportit shpikën shprehjen “specie të vdekura që ecin” për rreth 500 000 specie që ende nuk janë zhdukur, por të cilat, për shkak të shkatërrimit dhe degradimit të habitateve në dispozicion të tyre dhe faktorëve të tjerë të lidhur me aktivitetet njerëzore.

Ndotja, ndryshimet klimatike shohin që shanset e tyre për të mbijetuar të zvogëlohen në planin afatgjatë.

EMISIONET