Xhaketa e astronautit të vetëm të mbetur gjallë nga fluturimi Apollo 11 shitet për 2.8 milionë dollarë

Xhaketa e astronautit të vetëm të mbetur gjallë nga

Xhaketa hapësinore e veshur nga Buzz Aldrin gjatë fluturimit të parë për në Hënë është shitur në një ankand në Nju Jork për 2.8 milionë dollarë.

I stolisur me një flamur të SHBA-së dhe logon e NASA-s, Aldrin veshi xhaketën e bardhë gjatë fluturimit ndërsa po kalonte me shpejtësi në hapësirë në modulin komandues të Apollo 11, Columbia.

KETU LAJMET MINUTE PAS MINUTE

Ajo është një nga 69 sendet personale që 92-vjeçari ka vendosur të nxjerrë në shitje.

Xhaketa u shit nga Sotheby's dhe u bë artefakti hapësinor më i vlefshëm amerikan i shitur ndonjëherë në ankand.

Ish-astronauti udhëtoi në Hënë në vitin 1969 dhe është i vetmi anëtar i gjallë i ekuipazhit prej tre anëtarësh të misionit.

Xhaketa e astronautit të vetëm të mbetur gjallë nga

Aldrin e kaloi pjesën më të madhe të udhëtimit gjashtë-ditor në hapësirë i veshur me xhaketën e fluturimit, duke u ndërruar nga ajo vetëm në mes të rrugës për ta ndërruar në një kostum presioni për të dalë në sipërfaqen hënore vetë.

Rreth 650 milionë njerëz nga e gjithë bota e panë këtë moment në televizion.

Pasi kaluan mbi 21 orë në Hënë, ai dhe Neil Armstrong u kthyen më pas në misionin Apollo dhe u kthyen në xhaketat e tyre gjatë fluturimit, të cilat ai i përshkroi si "shumë më të rehatshme" në një shënim që shoqëronte artikullin.

EMISIONET