Sot, Dita Botërore e saj - Bleta, mrekullia mijëravjeçare e natyrës, kjo ruajtëse e ekosistemeve dhe biodiversitetit

Sot, Dita Botërore e saj - Bleta, mrekullia mijëravjeçare e

Dita Botërore e Bletës korrespondon me një ndikues të rëndësishëm të bletarisë. Anton Janša, i cili në shekullin e 18-të ishte pionier i teknikave moderne të bletarisë në vendlindjen e tij Slloveni, ishte një nga njerëzit e parë që ndihmoi në sjelljen e rëndësisë së bletëve në mjedisin botëror.

Që atëherë, bletaria është bërë një domosdoshmëri jetike në ekosistemet dhe sistemet ekonomike të botës. Megjithatë, jo shumë njerëz e kuptojnë rëndësinë e bletëve ose dinë se si të ndihmojnë në shpëtimin e bletëve, gjë që çoi në shpalljen e Ditës Botërore të Bletëve përmes Kombeve të Bashkuara.

Kombet e Bashkuara caktuan Ditën Botërore të Bletëve për të rritur ndërgjegjësimin për rëndësinë e bletëve. Bletët janë nën një kërcënim të vazhdueshëm nga aktiviteti njerëzor, i cili përfshin futjen e insekteve pushtuese, pesticideve, ndryshimit të përdorimit të tokës dhe praktikave të monokulturës, të cilat vazhdimisht kanë shkatërruar kolonitë e bletëve me kalimin e kohës.

Dita Botërore e Bletës ndihmon në edukimin e njerëzve për rëndësinë e bletëve dhe çfarë bëjnë ato për mjedisin, që përfshin mënyrën se si ato ndihmojnë në rritjen e 90% të bimëve të luleve të egra në botë, 35% të të korrave në botë varen nga rritja e bletëve dhe se si ato ndihmojnë në ndërtimin ekosistemet në të gjithë botën. Me këto statistika, Kombet e Bashkuara kanë krijuar programe të ndryshme në të gjithë botën për të rritur ndërgjegjësimin për mbrojtjen e bletëve dhe çfarë mund të bëni për të ndihmuar këtë kauzë.

Kjo ditë është gjithashtu e hapur për pjalmuesit e tjerë, si dhe bletët, si lakuriqët e natës, kolibrat dhe fluturat. Së bashku këto kafshë thelbësore ndihmojnë në mbajtjen e ekosistemeve të shëndetshme dhe ruajtjen e biodiversitetit. Bletët dhe krijesat e tjera na ndihmojnë gjithashtu të luftojmë problemet në nivel global, si uria në botë dhe duke ndihmuar në përshtatjen me ndryshimet klimatike. Këto krijesa fantastike të turbullta ndihmojnë në mbajtjen gjallë të bimëve dhe planetit tonë.

Nëse i shikoni bletët si krijesa, ato janë një insekt magjepsës edhe pa të gjitha shërbimet që na ofrojnë. Për shembull, shprehja gjunjët e bletës nuk ka absolutisht asnjë kuptim, sepse bletët në fakt nuk kanë gjunjë. Bletët gjithashtu komunikojnë duke kërcyer – a mund ta imagjinoni nëse njerëzit nuk flisnin dhe komunikonin vetëm përmes mediumit të kërcimit? Nëse keni parasysh edhe mjaltin, ai është përdorur gjithashtu si një antiseptik dhe trajtim për djegiet dhe plagët për shekuj me radhë.

Bletët kanë ekzistuar për mijëra vjet, dhe bleta e parë e gjetur ishte 100 milionë vjet e vjetër! Bletët gjithashtu mund të kenë qenë speciet e para që vendosën të bëhen vegjetariane. Fillimisht, miqtë tanë të paqartë hanin insekte të tjera, por ata evoluan për të ngrënë nektar dhe polen në vend të tyre. Bletët na kanë mbështetur prej kohësh, njerëzit me mjaltin që është një zbulim monumental për paraardhësit tanë (duhet të ketë qenë e vështirë për ta të mblidhen!).

Bleta në kalendarin e botës

13000-8000 para Krishtit - Njerëzit marrin mjaltë nga bletët e egra

Duke shijuar ëmbëlsinë e kërkuar të mjaltit dhe dobinë e dyllit, njerëzit ngjiten në shkallë për të arritur në foletë e bletëve të egra.

200 pas Krishtit - Kosheret e bletëve në Egjiptin e Lashtë

Me bletët që mund të kenë qenë më agresive, bletarët u afrohen koshereve me kokë të rruar për të parandaluar që bletët të reagojnë ndaj vajrave të parfumuar të përdorur në flokë.

1621 - Kosheret e bletëve dërgohen në koloni

Për të ndihmuar njerëzit e kolonive të mbijetojnë, furnizimet që përfshijnë koshere bletësh dërgohen në anije nga Londra në Virxhinia.

2006 - S’pariherë raportohet çrregullimi i kolapsit të kolonisë

Bletarët fillojnë të raportojnë humbje të larta ku bletët e rritura fjalë për fjalë thjesht zhduken nga kosherja, duke lënë mbretëreshën dhe bletët e papjekura të kujdesen në mënyrë të pamjaftueshme.

2008 - Publikohet filmi "The Secret Life of Bees"

Bazuar në një libër me të njëjtin emër nga Sue Monk Kidd dhe ngjarje të vendosura në vitet 1960 në SHBA-të jugore, ky film luan Dakota Fanning si një vajzë e re që ikën në kërkim të nënës së saj.

EMISIONET