Rihapet rezidenca e arkeologut Carter, zbuluesi i varrit të Tutankhamunit

Rihapet në Luxor pas restaurimit, rezidenca ku jetoi zbuluesi i varrit të Tutankhamunit, arkeologu britanik Howard Carter. Njëqind vjet më parë, varri i faraonit të 11-të të Egjiptit të lashtë, u zbulua më 4 nëntor 1922 në Luginën e Mbretërve.

Rihapet rezidenca e arkeologut Carter, zbuluesi i varrit të Tutankhamunit

Me dhjetëra turistë vizitojnë ish-rezidencën e arkeologut britanik Howard Carter, i cili zbuloi varrin e Tutankhamun me ekipin e tij egjiptian të gërmimit pranë Luxor në nëntor 1922.

Ministria e Turizmit dhe Antikiteteve e Egjiptit festoi 100-vjetorin e zbulimit të varrit me rihapjen e rezidencës së Carter, e cila është restauruar nga Qendra Amerikane e Kërkimeve në Egjipt.

"Shtëpia e Howard Carter sapo është hapur pas rinovimit dhe restaurimit që përkon me 100-vjetorin e zbulimit të varrit të Tutankhamun në luginën e mbretërve.

Ajo që kemi bërë për rinovimin janë dy gjëra, njëra është ruajtja e ndërtesës e cila ishte në rrezik prishjeje nga rritja e nivelit të ujit, kështu që ne kemi vendosur kullimin e tokës për të mbajtur shtëpinë të thatë," tha Tom Hardwick, egjiptolog dhe curator.

Carter jetoi në këtë rezidencë nga viti 1910 deri në vdekjen e tij në 1939 gjatë kohës që gërmoi në Egjipt dhe zbuloi varrin e Tutankhamunit

"Kohët e fundit, ne kemi punuar në partneritet të ngushtë me miqtë tanë egjiptiane dhe komunitetit tonë të zbatimit të ligjit për të ndihmuar Egjiptin të rifitojë disa nga thesaret e tij kulturore dhe historike, të cilat fatkeqësisht u larguan nga vendi ilegalisht ose në mënyrë të paligjshme dhe u futën në rrjetet e trafikimit. për antikitetet”, tha Daniel Rubenstein, i Ngarkuari me Punë i SHBA-ve.

Njëqind vjet më parë, varri i Tutankhamunit, faraonit të 11-të të Egjiptit të lashtë, u zbulua më 4 nëntor 1922 në Luginën e Mbretërve

EMISIONET