Rrënojat e lashta të Irakut hapen për vizitorët pas shkatërrimit të xhihadistëve

Dhjetëra vizitorë kanë shëtitur përgjatë rrënojave të lashta të Hatrës në veri të Irakut, ku autoritetetet synojnë të hapin një faqe të re, pas sundimit shkatërrues të xhihadistëve. I vlerësuar si një vend i trashëgimisë botërore në rrezik nga UNESCO, Hatra daton në shekujt II dhe III para Krishtit.

Rrënojat e lashta të Irakut hapen për vizitorët pas

Ripërtëritet turizmi në rrënojat e lashta historike në veri të Irakut. Me dhjetëra vizitorë janë bërë pjesë e guidës së parë, që pritet të hapë një faqe të re pas një sundimi të shkurtër, por brutal të xhihadistëve.

I cilësuar si një vend i trashëgimisë botërore të rrezikuar nga UNESCO, Hatra daton në shekujt II dhe III para Krishtit.

Është dy orë me makinë nga Mosuli, ish "kryeqyteti" i shpallur nga grupi i Shtetit Islamik (IS), i cili u rimor në vitin 2017 nga forcat irakiane me mbështetjen e një koalicioni ndërkombëtar.

KETU LAJMET MINUTE PAS MINUTE

Turistët bënë selfie përpara kolonadave mbresëlënëse dhe inspektuan relievet e vandalizuara nga xhihadistët e IS. Ata u u lejuan të shëtisnin rreth zonës arkeologjike më shumë se 2000-vjeçare në orën e artë të muzgut.

"Ka një histori të shkëlqyer" që lejon një vështrim në një qytetërim të lashtë," tha Luna Batota, një 33-vjeçare në turne me bashkëshortin e saj belg.

"Shumë histori, por në të njëjtën kohë shumë ngjarje fatkeqe ndodhën këtu me IS," tha ajo.

Një qendër e rëndësishme fetare dhe tregtare nën perandorinë Parthiane, Hatra kishte fortifikime imponuese dhe tempuj të mrekullueshëm, duke përzier stilet arkitekturore greke dhe romake me elemente dekorative orientale.

Në vitin 2015, IS publikoi një video që tregonte militantët e tij duke shkatërruar një sërë relievesh, duke qëlluar mbi ta. Pesë vjet pas humbjes së IS, Mosuli dhe rrethinat e tij kanë rifituar një ndjenjë normaliteti, edhe pse përpjekjet e rehabilitimit mbajnë plagët e luftës.

Turneu në Hatra u organizua nga Shtëpia e Trashëgimisë së Mosulit, një muze privat i përuruar në qershor.

Rrënojat e lashta të Irakut hapen për vizitorët pas Rrënojat e lashta të Irakut hapen për vizitorët pas

EMISIONET