Ndërtimet i humbën vlerat historike, UNESCO fshin Liverpulin nga lista e Trashëgimisë Botërore

Ndërtimet i humbën vlerat historike, UNESCO fshin Liverpulin nga lista

Liverpoolit i është hequr statusi i Trashëgimisë Botërore e Mbrojtur pasi një komitet i Kombeve të Bashkuara zbuloi se ndërtimet e dendura kërcënonin vlerën e bregut të qytetit.

Vendimi u mor pas një votimi të fshehtë nga komiteti i UNESCO në një takim në Kinë.

UNESCO kishte thënë se zhvillimet, përfshirë stadiumin e ri të planifikuar Everton FC, kishin rezultuar në një "përkeqësim serioz" të zonës historike.

Vendimi u përshkrua si "i pakuptueshëm" nga kryetarja e bashkisë së qytetit.

"Faqja jonë e Trashëgimisë Botërore nuk ka qenë kurrë në gjendje më të mirë duke përfituar nga qindra miliona paund investime në dhjetëra ndërtesa të listuara dhe fushën publike", tha Joanne Anderson.

Ajo tha se do të punojë me qeverinë për të shqyrtuar nëse qyteti mund të apelojë kundër vendimit, i cili vjen "një dekadë pasi UNESCO vizitoi për herë të fundit qytetin për ta parë atë me sytë e tyre".

Kryetari i Bashkisë së Metros në Liverpool, Steve Rotheram,  tha se vendimi ishte " një hap raksionar nuk pasqyron realitetin e asaj që po ndodh në terren ".

"Vende si Liverpool nuk duhet të përballen me zgjedhjen binare midis ruajtjes së statusit të trashëgimisë ose rigjenerimit të komuniteteve të majta dhe pasurisë së vendeve të punës dhe mundësive që vijnë me të," tha ai.

Deputetja Kim Johnson tha se ajo është "krenare për qytetin dhe atë që kanë bërë".

"Njerëzit vijnë këtu sepse është qytet i mahnitshëm dhe, ndërsa unë jam e zhgënjyer, si qytet ne jemi elastik dhe gjithmonë do të luftojmë."

Qeveria tha se ishte "jashtëzakonisht e zhgënjyer" dhe beson se Liverpool ende e meriton statusin e tij të trashëgimisë "duke pasur parasysh rolin e rëndësishëm që molet historike dhe qyteti kanë luajtur gjatë gjithë historisë".

Liverpuli bëhet vendi i tretë në 50 vitet e fundit që humbet statusin e trashëgimisë, pas Shenjtërores Arabe Oryx në Oman në 2007 dhe luginës së Dresdenit të Elbës në Gjermani në 2009.

Duke njoftuar vendimin, kryetari i komitetit tha se nga 20 vota, 13 ishinnë favor të fshirjes së qytetit, pesë kundër propozimit dhe dy fletë votimi të pavlefshme.

Udhëheqësi Liberal Demokrat i Liverpool Richard Kemp tha se sot  ishte një "ditë turpi" për qytetin, duke shtuar se kjo "pa dyshim do të ndikonte në turizmin dhe investimet e brendshme".

Qytetit iu dha titulli shumë i lakmuar në 2004 në njohje të ndikimit të tij historik dhe arkitektonik, duke u bashkuar me vende si Taj Mahal, Piramidat e Egjiptit dhe Katedralen e Canterbury.

Një tjetër vendim i dalë prej takimit të radhës të Komitetit të UNESCO-s për Trashëgiminë Botërore në Kinë ishte miratimi i një rezolute për ndërprerjen urgjente të punimeve në Bypass-in e Gjirokastrës.

EMISIONET