Ndahen çmimet e Panairit të Librit 2022: Zija Çela shkrimtari më i mirë i vitit

Në përfundim të edicionit të 25 të panairit të librit, juria shpërndau 5 çmime për shkrimtarë e përkthyes. Për vitin 2022 shkrimatri më i mirë i vitit u vlerësua autori Zija Çela, me veprën “Bankave e Ankesave”.

Shkrimtari më i mirë i vitit për vitin 2022 është shpallur Zija Çela me romanin "Banka e Ankesave"

Juria e panairit të librit e vlerësoi shkrimitarin për identifikimin e shpirtit njerëzor në veprën e tij dhe tjetërsimin e fytyrës së vdekjes dhe dashurisë.

Shkrimtari Zija Çela nuk i fshehu dot emocionet teksa falenderoi jurinë për vlerësimin.

Zija Çela: Shumë fuqi me gëzu nuk kam por gëzoj shumë për këtë çmim. Zija Çela është gardian i vetes dhe unë i mbaj çelësat e qelisë time këtu (tregon xhepin) dhe në vend ta hap derën rri brenda"

Në cermoninë e ndarjes së cmimeve, Romeo Çollaku u vlerësua me titullin përkthimi më i mirë i vitit, për veprën “Varfanjaku i zotit” nga Niko Kazanzaqis.

Pas politikës duket se Arben Imamit, po i ecën mbarë në letërsi. Ai u vlerësua për veprën më të mirë studimore, me titull “Tri format e mendimit”.

Për lexuesit e vegjël, shkrimtarja Natasha Shuteriqi mori titullin e cmimit të letërsisë për fëmijë.

Për disa vite ambasada franceze ka dhënë çmime për veprat e përkthyera nga frëngjishtja. Këtë vit ky titull ju dha Klarita Lagjit si përkthyesja e veprës “Vendi i Babait” Annie Arnaux.

Në jurinë e panairit, ishin shkrimtari dhe përkthyesi Virgjil Muçi, poetja Vjola Isufaj, poeti dhe gazetari Aleksander Çipa, përkthyesja Alina Karaulli, dhe studiuesi i letërsisë AgimBaçi.

Jurisë ju deshën një muaj punë për shqyrtimin e veprave të 59 autorëve shqiptarë dhe 50 të huajve.

Fituesit

Shkrimtari më i mirë i vitit: Zija Çela me librin: “Banka e Ankesave”  

Përkthimi më i mirë i vitit  “Varfanjaku i Zotit” I Nikos Kazanxaqis  Romeo Çollaku shtëpi botuese “Dukagjini”

Vepra më e mirë studimore  “Tri format e mendimit, mitologjia, racionaliteti, religjioni” Arben Imami

Përkthimi më i mirë nga frëngjishtja:  Klarita Lagji “Vendi i Babait” Annie Ernaux

Libri më i mirë për fëmijë: “Kalendari i ëndrrave të mollës” Natasha Shuteriqi

Ndahen çmimet e Panairit të Librit 2022: Zija Çela shkrimtari

Ndahen çmimet e Panairit të Librit 2022: Zija Çela shkrimtari

EMISIONET