Japonia shfaq 'Oppenheimer' në kinema pas 8 muajsh nga publikimi

Japonia shfaq 'Oppenheimer' në kinema pas 8 muajsh nga publikimi

Fituesi i filmit më të mirë "Oppenheimer" më në fund u shfaq premierë në Japoni të premten, tetë muaj pas një shtytjeje të diskutueshme dhe shqetësimeve se si do të pranohej tema e tij bërthamore në të vetmin vend që vuajti nga bombardimet atomike.

Fituesi më i madh në Academy Awards të këtij muaji, filmi i drejtuar nga Christopher Nolan për fizikanin amerikan J. Robert Oppenheimer, i cili udhëhoqi garën për zhvillimin e bombës atomike, ka fituar rreth 1 miliard dollarë globalisht.

Por Japonia ishte lënë jashtë shfaqjeve në mbarë botën deri më tani, pavarësisht se ishte një treg i madh për Hollywood. Shpërthimet bërthamore shkatërruan qytetin perëndimor të Hiroshimës dhe Nagasaki në fund të Luftës së Dytë Botërore, duke vrarë më shumë se 200,000 persona.

Imazhet në mediat sociale treguan shenja të postuara në hyrje të disa teatrove të Tokios, duke paralajmëruar se filmi shfaqte imazhe të testeve bërthamore që mund të evokonin dëmin e shkaktuar nga bombat. Universal Pictures fillimisht e la Japoninë jashtë publikimit të saj global për "Oppenheimer".

Duke folur për Reuters përpara se të niste filmi, e mbijetuara nga bomba atomike Teruko Yahata tha se ishte e etur ta shihte atë, me shpresën se do të ringjallte debatin mbi armët bërthamore. Yahata, tani 86 vjeç, tha se ndjente njëfarë ndjeshmërie për fizikantin që qëndronte pas bombës.

EMISIONET