Ish-punonjësja dhuron shumën marramendëse për universitetin mjekësor amerikan, më e madhja e dhënë ndonjëherë

Ish-punonjësja dhuron shumën marramendëse për universitetin

E veja 93-vjeçare e një financuesi të Wall Street ka dhuruar 1 miliard dollarë për një shkollë mjekësore në Bronx, përkatësisht Kolegjin e Mjekësisë “Albert Einstein”, me udhëzime që dhurata të përdoret për të mbuluar shkollimin për të gjithë studentët në vazhdim.

Donatorja, Ruth Gottesman, është një ish-profesore në këtë kolegj, ku studioi aftësitë e kufizuara në të mësuar dhe drejtoi programe të shkrim-leximit.

Është një nga donacionet më të mëdha bamirëse për një institucion arsimor në Shtetet e Bashkuara dhe ka shumë të ngjarë më i madhi për një shkollë mjekësore.

Pasuria erdhi nga bashkëshorti i saj i ndjerë , David Gottesman, i njohur si Sandy, i cili ishte një mbrojtës i Warren Buffett dhe kishte bërë një investim të hershëm në Berkshire Hathaway, konglomerati që ndërtoi zoti Buffett.

Dhurimi është i dukshëm jo vetëm për përmasat e tij marramendëse, por edhe sepse do të shkojë në një institucion mjekësor në Bronx, bashkia më e varfër e qytetit.

Bronx ka një shkallë të lartë të vdekjeve të parakohshme dhe renditet si qarku më i pashëndetshëm në Nju Jork.

Gjatë brezit të kaluar, një numër miliarderësh kanë dhënë qindra miliona dollarë për shkollat dhe spitalet më të njohura mjekësore në Manhattan, lagjen më të pasur të qytetit.

Dr. Gottesman tha se dhurimi i saj do t’u mundësonte mjekëve të rinj të fillonin karrierën e tyre pa borxhe të shkollës mjekësore, që shpesh i kalon 200,000 dollarë.

Ajo gjithashtu shpresonte se do të zgjeronte trupin studentor për të përfshirë njerëz që përndryshe nuk mund të përballonin të shkonin në shkollën e mjekësisë.

Ndërsa bashkëshorti i saj drejtonte një firmë investimesh, First Manhattan, Dr. Gottesman pati një karrierë të gjatë në Ajnshtajnin, një shkollë mjekësore e vlerësuar mirë, duke filluar nga viti 1968, kur ajo nisi punë si drejtoreshë e shërbimeve psikoedukative.

Ajo ka qenë prej kohësh në bordin e besuar të “Ajnshtajnit” dhe aktualisht është kryetare.

Vitet e fundit, ajo është bërë shoqe e ngushtë me Dr. Philip Ozuah, pediatrin që mbikëqyr kolegjin mjekësor dhe spitalin e lidhur me të, Montefiore Medical Center, si kryeshefi ekzekutiv i sistemit shëndetësor.

Ajo miqësi dhe besim dukej shumë e madhe ndërsa ajo mendonte se çfarë të bënte me paratë që i kishte lënë i shoqi.

EMISIONET