Rihapet ujëvara“Gryka e djallit” në kufirin argjentinas, një nga shtatë mrekullitë e botës

Rihapet ujëvara“Gryka e djallit” në kufirin argjentinas,

“Garganta del Diablo” ose “Gryka e Djallit”, një nga ujëvarat më të mëdha në botë në kufirin mes Argjentinës dhe Brazilit është rihapur për turistët pas një mbylljeje të detyruar për shkak të shirave të dendur.

“Si trotuaret dhe këndvështrimi do të mundësohen për vizitorët, pas një përmbytjeje të jashtëzakonshme”, tha kompania koncesionare e Parkut Kombëtar Iguazú.

KETU LAJMET MINUTE PAS MINUTE

Kujdestari i parkut, Rodrigo Castillo tha se vendkalimi i këmbësorëve në pikën e shikimit ishte mbyllur katër ditë më parë si pasojë e rrymave të shkaktuara nga reshjet e dendura në Argjentinën verilindore dhe Brazilin jugor.

"Njerëzit ishin shumë të befasuar nga rrjedha e ujit. Ne vinim nga një thatësirë. Një sektor shumë i vogël i vendkalimit tashmë është riparuar," tha ai.

Në vitin 2014, një përmbytje më e madhe se ajo aktuale shkatërroi pjesë të mëdha të vendkalimeve, të cilat u rindërtuan mbi struktura çeliku. Forca e ujëvarës kishte detyruar edhe pezullimin e shëtitjeve me varka që i çojnë turistët në rrëzë të ujëvarave më të mëdha përmes një rrjedhe lumi.

Ujëvarat e fuqishme janë një sit i trashëgimisë botërore të UNESCO-s. 80% e ujëvarave ndodhen në liqenin argjentinas dhe pjesa tjetër në anën braziliane, në mes të një peizazhi të xhunglës subtropikale dhe parqeve të ruajtjes për faunën dhe florën vendase.

EMISIONET