Gjirokastra në rrezik, dhjetëra banesa dhe objekte karakteristike po shkojnë drejt rrënimit

Kjo është përshtypja e parë që marrin turistët teksa vizitojnë qytetin muze të Gjirokastrës.

Dhjetëra banesa karakteristike po shkojnë drejt rrënimit, ndërsa në situatë më të vështirë janë lagjet Meçite, Pllakë dhe Dunavati.

Banorët shprehen se dita ditës njerëzit sa vijnë dhe largohen ndërsa të rinjtë emigrojnë duke i lënë këto banesa pas dore.

Banesat mbajnë statusin monument kulture dhe të mbrojtura nga UNESCO.

Por pavarësisht kësaj sinjalistika kujdes nga rreziku i shembjeve qëndron thuajse në çdo rrugë.

Në Gjirokastër rezultojnë rreth 400 objekte me status monument kulture, banesa apo ura shekullore të cilat vitet e fundit nuk janë restauruar dhe vlerat unikale po humbin.

Gjirokastra në rrezik, dhjetëra banesa dhe objekte karakteristike po

Gjirokastra në rrezik, dhjetëra banesa dhe objekte karakteristike po

Gjirokastra në rrezik, dhjetëra banesa dhe objekte karakteristike po

EMISIONET