Ekspozita e piktorit italian sjell "Dialogjet e natyrës dhe dashurisë"

Ekspozita e piktorit italian sjell "Dialogjet e natyrës dhe

Një ekspozitë me në qendër punën e piktorit italian të Rilindjes Tiziano Vecelli, i njohur për portretet e tij dhe rolin që ka luajtur natyra në veprat e mjeshtrit venecian të shekullit të 16-të, vjen për publikun në Romë, në Galleria Borghese.

KETU LAJMET MINUTE PAS MINUTE

E quajtur "Dialogjet e natyrës dhe dashurisë", ekspozita vjen me dy kryevepra që përfshijnë karrierën e piktorit dhe shfaqen së bashku për herë të parë në shekuj.

"Në veprën e tij, natyra nuk është kurrë rastësore," tha Maria Giovanna Sarti, kuratorja e shfaqjes, duke vënë në dukje se si "natyra i bën jehonë kuptimit të pikturës".

Ka katër piktura në ekspozitë, por dy janë në qendër të skenës. Peizazhi i mjegullt dhe i turbullt i "Nimfës dhe Bariut" rreth vitit 1565, ose pak më shumë se një dekadë para vdekjes së piktorit, përballet me "Dashurinë e Shenjtë dhe Profane" të viteve 1514-15, në të cilën lepujt gëzohen në sfond.

"Nëse kuptimi i dashurisë së shenjtë dhe profane është martesa, është një alegori martese", tha Sarti.

Tiziano Vecelli, i cili lindi në Pieve di Cadore rreth vitit 1485 dhe vdiq në Venecia më 1576, pati një karrierë të gjatë dhe të frytshme duke punuar për Perandorin e Shenjtë Romak Charles V dhe mbretin spanjoll Filipi II, por edhe për papatin.

Ekspozita do të zgjasë deri më 18 shtator.

EMISIONET