Bienalja e Dakarit, edicioni i 14 mbledh 59 artistë nga e gjithë bota në kryeqytetin e Senegalit

Bienalja e Dakarit, edicioni i 14 mbledh 59 artistë nga e gjithë bota

Një nga ngjarjet më të mëdha në botën e artit modern afrikan, “Bienalja e Dakarit”, është rikthyer me edicionin e 14-të, pas katër viteve ndërprerje për shkak të pandemisë së koronavirusit, duke sjellë qindra vepra të artistëve nga e gjithë bota.

KETU LAJMET MINUTE PAS MINUTE

Ekspozitat janë hapur në të gjithë kryeqytetin e Senegalit, në galeri, qendra të artit të bukur, restorante dhe hotele. Tema e këtij viti është “Ndaffa”, që do të thotë "Të dalësh nga zjarri" në gjuhën vendase.

Një nga artistët, piktori britaniko-nigerian Tunji Adeniyi-Jones, tha se ishte frymëzuar nga koha në Senegal:

 “Përthitha gjithçka në mjedisin tim dhe kjo u shfaq në disa piktura që ishin pak më fluide dhe ekspresive.”

Bienalja e Dakarit, edicioni i 14 mbledh 59 artistë nga e gjithë bota

Një tjetër artiste nigeriane, Tyna Adebowale, tha se ishte e prekur nga sa e mirëpritur ndihej në Senegal. Puna e saj është një eksplorim i feminizmit:

"Senegali është ky shpirt shumë i bukur. Hyn në një hapësirë ​​ku nuk e kupton gjuhën, por ndihesh si në shtëpi, dhe është bukur.”

Bienalja e Dakarit, edicioni i 14 mbledh 59 artistë nga e gjithë bota

Ekspozita kryesore po mbahet në “Ancien Palais de Justice” në Dakar dhe marrin pjesë 59 artistë nga afro 30 vende.

Një vepër, e artistit nigerian Ngozi Ezema, përmban qindra tela të veshura me copa balte të varura në ajër. Nga këndi i përparmë skulptura merr formën e një çajniku.

Bienalja e Dakarit, edicioni i 14 mbledh 59 artistë nga e gjithë bota

Një tjetër vepër e mrekullueshme e artit gjendet në vendkalimin bregdetar të Dakarit, një notar i kuq nga artisti senegalez Diadji Diop. Skulptura simbolizon daljen nga pandemia dhe një moment për të marrë frymë.

Bienalja e Dakarit, edicioni i 14 mbledh 59 artistë nga e gjithë bota

Artistët e tjerë që marrin pjesë në festival janë nga Shtetet e Bashkuara, Mali, Ruanda dhe Franca etj. Bienalja e Dakarit, e cila filloi më 19 maj, do të zgjasë deri më 21 qershor.

EMISIONET