“Covid-19 do të ndryshojë preferencën e konsumatorit dhe do të hapë mundësi të reja për automatizim.”  Për më mirë ose për keq, robotët do të zëvendësojnë shumë njerëz në punët e tyre, thonë analistët, dhe shpërthimi i koronavirusit po shpejton procesin.

Kompanitë e mëdha dhe të vogla janë duke u zgjeruar se si ata përdorin robotë për të rritur distancimin shoqëror dhe për të zvogëluar numrin e stafit që duhet të vijnë fizikisht në punë. Robotët po përdoren gjithashtu për të kryer role që punëtorët nuk mund të bëjnë në shtëpi.

Walmart, shitësi më i madh i Amerikës, po përdor robotë për të pastruar dyshemetë e tij. Robotët në Korenë e Jugut janë përdorur për të matur temperaturat dhe shpërndarë sanitatorin e duarve. 

Me ekspertët e shëndetit që paralajmërojnë disa masa në distancë sociale mund të kenë nevojë të vendosen deri në vitin 2021, punëtorët e robotëve mund të jenë në kërkesë më të madhe.

Një raport i vitit 2017 nga konsulentët global McKinsey parashikoi që një e treta e punëtorëve në ShBA do të zëvendësohej nga automatizimi dhe robotët deri në vitin 2030. Gjithsesi ngjarjet si pandemitë kanë potencialin për të ndryshuar të gjitha afatet kohore dhe ekspertët thonë se u takon njerëzve të vendosin nëse duan ta integrojnë këtë teknologji në botë.