Pneumonia është një infeksion në mushkëritë tuaja të shkaktuara nga bakteret apo një virus.

Qeset e ajrit në mushkëritë tuaj fryhen dhe mund të mbushen me lëng ose qelb, gjë që mund ta vështirësojë frymëmarrjen apo të pengojë trupin tuaj të marrë oksigjenin që i nevojitet.

Pneumonia gjithashtu mund të shkaktojë sëmundje të tjera ose komplikime që mund të jenë serioze. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të bëni gjithçka që mundeni për të qëndruar të shëndetshëm dhe të parandaloni veten dhe familjen tuaj nga pneumonia në radhë të parë.

Si mund ta bësh atë?

Vaksinohuni

Ekzistojnë dy vaksina që mund t’ju mbrojnë nga bakteret Streptococcus pneumoniae, një nga bakteret më të zakonshme që shkaktojnë pneumoni.

Fëmijët nën moshën 2 vjeç dhe njerëzit mbi 65 vjeç duhet të vaksinohen. Ju gjithashtu duhet të vaksinohen midis këtyre moshave nëse:

-Pini cigare

-Nësë gjendja juaj e bën sistemin imunitar të mos funksionojë normalisht

-Nëse keni disa kushte shëndetësore afatgjate

Bisedoni me mjekun ose pediatrin tuaj se cila nga dy vaksinat është më e mira për ju.

Pneumonia mund të shkaktohet edhe nga infeksione të tjera, siç është gripi. Në fakt, gripi është një nga shkaqet më të zakonshme të pneumonisë. Pra, me përjashtime shumë të rralla, është e rëndësishme të merrni një vaksinë të gripit çdo vit.

Kjo është veçanërisht e rëndësishme për fëmijët nën moshën 5 vjeç ose të rriturit 65 e lart (dhe kushdo që kalon kohë me ta). Kjo për shkak se njerëzit në këto grupmosha kanë më shumë të ngjarë të marrin pneumoni nga gripi. Ata gjithashtu kanë një shans më të lartë të komplikimeve.

Prindërit gjithashtu duhet të sigurohen që fëmijët nën moshën 5 vjeç të bëjnë vaksinën Hib, e cila parandalon Haemophilus influenzae, një tjetër shkak i pneumonisë.

Lani duart

Një nga mënyrat më të mira për të mbajtur veten të shëndetshëm dhe për të mos u sëmurur është të lani duart rregullisht. Përdorni ujë të ngrohtë dhe sapun për të paktën 20 sekonda. Shpëlarjni dhe thajeni me një peshqir të pastër.

Lini duhanin

Pirja e duhanit dëmton mushkëritë tuaja dhe e bën më të vështirë për të të luftuar me infeksionet si pneumonia. Duhanpirësit nëse preken nga pneumonia mund të humbasin dhe jetën. Lënia e duhanit do të ndihmojë që mushkëritë tuaja të bëhen më të forta dhe më të afta për të luftuar infeksionin.

Mos konsumoni alkool

Kur abuzoni me alkoolin, trupi juaj nuk është aq i aftë të luftojë infeksionin. Pirja e alkoolit ju bën që të merrni më shpejt pneumoninë dhe të kini kompikime. Ekspertët rekomandojnë që gratë të pinë jo më shumë se një pije alkoolike në ditë. Burrat duhet të pinë jo më shumë se dy.

Kujdesu për veten

Sistemi i fortë imunitar ju ndihmon të mposhtni infeksionet.

Bëni stërvitje rregullisht.

Ndiqni një dietë plot me fruta dhe perime.

Flini sa duhet.

Lehtësoni stresin.