Hungaria dhe Polonia kanë bllokuar miratimin e buxhetit të BE mbi një klauzolë që lidh fondet e BE me sundimin e ligjit. Paketa financiare përfshin 750 miliardë euro për rimëkëmbjen nga koronavirusi.

Ambasadorët e 27 vendeve anëtare që u takuan në Bruksel nuk ishin në gjendje të miratonin buxhetin sepse të dyja vendet e kanë kundërshtuar këtë mekanizëm.

Hungaria dhe Polonia janë kritikuar për shkeljen e standardeve demokratike të parashikuara në traktatin themelues të BE.

BE aktualisht po heton të dy vendet për minimin e pavarësisë së gjykatave, mediave dhe organizatave joqeveritare. Klauzola kërcënon t’u kushtojë atyre miliarda euro në fondet e BE-së.

Shtetet e BE kishin rënë dakord për buxhetin prej 1.1tn € (987 miliardë £; 1.3 milion dollarë) për 2021-2027 dhe paketën e rimëkëmbjes nga koronavirusi pas një samiti katër-ditor të maratonës në korrik.

Ambasadorët kishin votuar përmes klauzolës që kushtëzonte hyrjen në fondet e BE me sund e shtetit ligjor, sepse kërkonte vetëm një shumicë të kualifikuar, tha presidenca gjermane e BE.

“Ne nuk mund ta mbështesim planin në formën e tij aktuale për të lidhur kriteret e sundimit ligjor me vendimet e buxhetit,” tha Zoltan Kovacs, një zëdhënës i Kryeministrit Hungarez Viktor Orban.

Në një reagim në twitter, Johannes Hahn, Komisioneri i BE për buxhetin dhe administratën, tha se ai ishte “i zhgënjyer” nga vetoja. Ai u kërkoi vendeve anëtare të “marrin përsipër përgjegjësinë politike dhe të ndërmarrin hapat e nevojshëm për të finalizuar të gjithë paketën”.-raporton BBC