Për herë të parë në botë, një robot kirurgjikal hoqi një tumor malinj të veshkave tek një pacient i zgjuar.

Ndërhyrja u krye në Departamentin Universitar të Urologjisë në spitalin Molinette në Torino, raporton Rai News.

Një grua 62-vjeçare, pasi kishte mundur një tumor shumë vite më parë në mushkëri, tani jetonte me një masë tumoriale në veshka që vazhdonte të rritej dhe nuk mund të hiqej.

Rreziku operativ ishte shumë i lartë për shkak të problemeve të saj të frymëmarrjes.

“Unë tashmë isha vizituar në qendra të ndryshme italiane të ekselencës, ku ata më thanë se e vetmja terapi ishte heqja e masës” thotë pacientja.

 “Anesteziologët më thanë se kishte një rrezik prej 80% për të mos u zgjuar nga operacioni”.

Gruaja më pas u kthye në spitalin Molinette në Torino.

Ndërkohë, masa e veshkave ishte rritur ndjeshëm muajt e fundit, duke tejkaluar 5 centimetra, dhe ishte shumë e thellë.

Operacioni ishte bërë urgjent si për rrezikun e përhapjes së tumorit ashtu edhe për pamundësinë e heqjes vetëm të masës, duke kursyer veshkën nëse do të ishte rritur më tej.

“Kur shqyrtova dokumentacionin, menjëherë i thashë pacientes se çështja ishte jashtëzakonisht komplekse sepse operacioni robotik, e vetmja teknologji që do të na kishte lejuar të hiqnim një tumor të asaj madhësie në një mënyrë minimale invazive, duke kursyer veshkën, nuk ishte përdorur kurrë  në një pacient të zgjuar dhe për këtë arsye nuk isha në gjendje të garantoja suksesin e operacionit “, thotë profesor Paolo Gontero (Drejtor i Urologjisë Universitare në spitalin Molinette.

Pacientja ishte në gjendje të ndiqte fazat e ndryshme të ndërhyrjes që u zhvilluan në dy orë kohë përmes robotit.

Dhe në fund, tumori malinj u hoq plotësisht duke kursyer veshkën.

“Faleminderit që më dhuruat një jetë të dytë”, kishte thënë pacientja në fund, duke shpërthyer në lot gëzimi.