Një dekret presidencial që parashikon shtrirjen e Greqisë të ujërave të saj territorialë në Detin Jon, nga 6 në 12 milje detare, është paraqitur në Këshillin e Shtetit, gjykata më e lartë administrative e Greqisë, për një kontroll ligjor, dhe më pas do të nënshkruhet nga Presidentja Katerina Sakellaropoulou, duke e shndërruar në ligj.

Kështu raporton e përditshmja greke “Kathimerini”.

Dekreti u dërgua në gjykatë javën e kaluar pas vizitës së ministrit të Jashtëm Nikos Dendias në Tiranë, ku u ra dakord që Greqia dhe Shqipëria të referonin një mosmarrëveshje mbi kufijtë e tyre detarë në Detin Jon në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë.

Në përputhje me parashikimet e dekretit, shtrirja e ujërave territoriale të Greqisë do të kryhet gjithashtu në veri të Korfuzit, një zonë ku qasja e Shqipërisë është e ndryshme nga ajo e Greqisë.

Sidoqoftë, rregullimet e kërkuara do të kryhen me mirëbesim menjëherë pas vendimit të gjykatës, Kathimerini e kupton.

Pritet që thirrja nga të dy vendet në gjykatën ndërkombëtare nuk ka gjasa të ndodhë përpara zgjedhjeve parlamentare të planifikuara të zhvillohen në Shqipëri në Prill. Sidoqoftë, mund të ketë një pengesë.

Nënshkrimi i kryeministrit shqiptar Edi Rama nuk mjafton për të miratuar marrëveshjen e përbashkët midis dy vendeve.

Sipas gazetës greke, burimet diplomatike besojnë se Presidenti i vendit Ilir Meta mund të mos e miratojë marrëveshjen në mënyrë që të mos i japë partisë qeverisëse, të drejtuar nga kryeministri Edi Rama, një “AS” para zgjedhjeve.