Gjiganti i minierave Rio Tinto po përballet me akuza se një minierë e braktisur në Papua Guinean e Re dy dekada më parë po derdhte mbetje helmuese në lumenj.

Më shumë se 150 njerëz që jetojnë në Bougainville kanë bërë një ankesë tek autoritetet australiane.

Ata thonë se mbeturinat nga miniera e bakrit dhe arit po shkaktojnë probleme shëndetësore për 12,000 njerëz që jetojnë afër.

Firma minerare thotë se është e gatshme të flasë me pronarët aktualë të minierës Panguna dhe komunitetin lokal.

Ku zhvillim vjen pasi shefi i Rio Tinto dhe dy drejtues të tjerë të lartë dha dorëheqjen në fillim të këtij muaji pas lajmit se kompania kishte shkatërruar vendet e shenjta Aborigjene në Pilbara, Australia Perëndimore.

“Lumenjtë tanë janë helmuar me bakër, shtëpitë tona mbushen me pluhur nga grumbujt e mbeturinave, fëmijët tanë sëmuren nga ndotja,” tha Theonila Roka Matbob, pronare e tokave dhe anëtare e parlamentit lokal në Bougainville.

Miniera e Panguna ishte një nga më të mëdhatë e rajonit për bakër dhe ar në vitet 1970 dhe 1980, por zemërimi i përhapur midis komuniteteve lokale për dëmtimin e mjedisit dhe shpërndarjen e fitimeve detyroi mbylljen e saj më shumë se dy dekada më parë.

Rio Tinto ia dha aksionet e saj në minierë qeverisë së Papua Guinesë së Re katër vjet më parë, por shumë mendojnë se kompania duhet të marrë ende përgjegjësinë për pastrimin e vendit.

Një zëdhënës i firmës britaniko-australiane i tha Sydney Morning Herald se ishin të gatshëm të angazhohen me komunitetin lokal.

“Ne jemi të vetëdijshëm për përkeqësimin e infrastrukturës minerare në vend dhe zonat përreth dhe pretendimet e ndikimeve të pafavorshme mjedisore dhe sociale, përfshirë të drejtat e njeriut,” i tha një zëdhënës gazetës.