Gjermania themelon Qendrën e Inteligjencës Artificiale kundër pandemive

Gjermania themelon Qendrën e Inteligjencës Artificiale kundër

Instituti Robert Koch, i cili kryen studime në fushën e sëmundjeve infektive në Gjermani dhe e informon qeverinë, themeloi një Qendër të Inteligjencës Artificiale për pandemitë.

Presidenti i RKI, Lothar Wieler për gazetën ekonomike "Handelsblatt" tha se Qendra e Inteligjencës Artificiale, ndërtimi i së cilës filloi muajin e kaluar në qytetin Wildau në shtetin Brandenburg, do të jetë gati për përdorim brenda disa muajve.

Ai tha se qëllimi i tyre është të bëjnë të disponueshme burime të të dhënave të mëdha për hulumtimin e shëndetit publik me teknologji të bazuara në inteligjencën artificiale.

"Me qendrën, RKI dëshiron të analizojë pandemitë në mënyrë më gjithëpërfshirëse, të bëjë llogaritjen e vështirësive të sëmundjeve dhe të zhvillojë sisteme të paralajmërimit të hershëm", tha Wieler.

Sipas tij, RKI do të përmbledh të dhënat e mbledhura në laboratorë me burime të tjera të të dhënave (të tilla si raportet e motit, raportet në platformat e mediave sociale si Twitter dhe Facebook ose Zyra Federale e Statistikave).

"Në këtë mënyrë, ne mund të mësojmë rreth viruseve që nuk i dinim më parë. Për shembull, përmendja e mutacioneve të reja. Do të jetë e mundur të llogaritet shumë më shpejt se sa të rrezikshëm janë kur bëhet fjalë për këtë gjë", theksoi ai.

Wieler më tej shtoi se fillimisht do të punësojnë 101 shkencëtarë të të dhënave në qendrën e tyre dhe do të bashkëpunojnë me Universitetin Teknik Wildau.

EMISIONET