Hallouini në Irlandë, festë 'drithëruese'

Para se këto festime të transformoheshin në rite kristiane, në vigjilje të festës së 'Të vdekurve', në Irlandë kjo njihej si Samhain, një festë pagane me origjinë kelte, e cila shënjonte fundin e verës dhe ardhjen e natës së gjatë dhe misterioze, në të cilën mbyllej dera që ndante të vdekurit me të gjallët.