Nikos Michaloliakos, udhëheqësi i “Agimit të Artë” është shoqëruar ditën e sotme nën masa të rrepta sigurie drejt ambjenteve të policisë, pas vendimit të Gjykatës ditën e enjte për ta shpallur fajtor, së bashku me anëtarë të organizatës që u cilësua kriminale.

VENDIMI I GJYKATËS DHE DËNIMET PËR ANËTARËT

Gjykata dënoi javën e shkuar 39 persona me akuzën e “drejtimit të një organizate kriminale” dhe një seri vrasjesh në emër të Agimit të Artë në periudhën 2008 në 2013.

13 ish-deputetë, përfshirë Michaloliakos, do të shkojnë në burg për të vuajtur dënimin e tyre, ndërsa 12 të tjerë do të jenë të lirë derisa të flasë shkalla e dytë e gjyqësorit grek.

Nikos Michaloliakos, Elias Kasidiaris, Ioannis Lagos, George Germenis, El.Panagiotaros, Artemis Mattheopoulos, Christos do të jenë në burg, të shpallur fajtorë për drejtimin e një organizate kriminale duke u dënuar me mbi 13 vite burg, ndërsa vetëm Artemis Mattheopoulos është dënuar me 10 vjet burg.

Për rastin e vrasjes së Pavlos Fyssas, po çohen në burg: George Roupakias, i cili është dënuar me burgim të përjetshëm për vrasjen e muzikantit dhe me 14 vjet burg për anëtarësim në një organizatë kriminale. Gjithashtu, Ioannis Aggos, A. Anadiotis, Elpidoforos Kalarytis, Ioannis Komianos, Konstantinos Korkovilis, Anastasios Michalaros, Georgios Stampelos, Athanasios Tsorgos, Nikolas, Nikos Janis Kazantzoglou.

D. Agriogiannis, Markos Eugenikos, të dy të dënuar me shtatë vjet burg dhe Anastasios Pantazis, ish shefi i shtabit të Perama, i cili është dënuar me 10 vjet burg dhe 24 vjet burg, po dërgohen në burg për sulmin ndaj peshkatarëve egjiptianë.

Të dënuarit që janë dërguar në burg për veprën penale të anëtarësimit në një organizatë kriminale janë: Nikolaos Apostolou (7 vjet burg), Antonis Gregos (6 vjet burg), Polyvios Zisimopoulos (6 vjet), Panagiotis Iliopoulos (7 vjet burg), N 7 vjet), Dionysios Liakopulos (gjashtë vjet burg), Nikolaos Michos (gjashtë vjet, atij iu dha lehtësimi), Konstantinos Barbarousis (gjashtë vjet burg), Thomas Barekas (gjashtë vjet e 2 muaj), Nikos Papavassiliou (B) Popori (7 vjet burg), Vassilios Siatounis (gjashtë vjet), Christos Stergiopoulos (gjashtë vjet) dhe Athanasios Stratos (gjashtë vjet) G. Tsakanikas.

Duhet të theksohet se Stergiopoulos dhe Liakopulos janë dënuar me një vendim tjetër për vrasjen e emigrantit pakistanez Lukman Sahzat.

Kush do të jetë i lirë me kusht

 Midis ish-deputetëve të Agimit të Artë që do të jenë në lirim me kusht (20,000 orë policie dhe paraqitja në një stacion policie në zonën e tyre çdo datë 1 dhe 15 të muajit) janë: Michalis Arvanitis, Chrysovalantis Alexopoulos, Efstathios Boukouras, Eleni Zaroulias dhe Dimitris, Stavros Santorinios, Georgios Skalkos, Georgios Dimou, Thomas Maria, Kyriakos Antonakopoulos, Ioannis Kastrinos, Aristodimos Daskalakis, Konstantinos Papadopulos, Anastasios Chilios, Margarita Mikelatos Theon.

“Agimit i Artë” përbënte grupin e tretë për nga madhësia në parlamentin grek, derisa i humbi të gjitha mandatet në zgjedhjet e 2019.

68 anëtarët e partisë të akuzuar, mes tyre “udhëheqësi” i partisë Nikos Michaloliakos, do të vuajnë dënimin me burg për katër akuzat: vrasja e 34-vjeçarit Pavlos Fyssas më 18 shtator 2013, tentativa për vrasjen e sindikalistëve komunistë dhe kryetarit të sindikatave Sotiris Poulikogiannis në të njëjtin muaj, përpjekja për vrasjen e peshkatarit egjiptian, Abouzid Embarak në banesën e tij në qershor 2012 dhe së fundi – si akuzë kryesore – formimi dhe funksionimi i një organizate kriminale.

Shumë në Greqi e quajtën këtë proces si “Procesi i Nurembergut”.

/a.r, OraNews