Vendimi pason negociatat midis gjigantit të teknologjisë dhe qeverisë Australiane, e cila do të miratojë një ligj të ri për media.

“Pas diskutimeve, ne jemi të kënaqur që qeveria australiane ka rënë dakord për një numër ndryshimesh dhe garancish që adresojnë shqetësimet tona thelbësore në lidhje me lejimin e marrëveshjes tregtare,” tha Facebook në një deklaratë.

“Si rezultat i këtyre ndryshimeve, ne tani mund të punojmë për të çuar më tej investimet tona me interes publik në gazetari dhe pë r të rivendosur lajmet në Facebopok për australianët, në ditët në vijim,” tha kompania.

Qeveria e kryeministrit Scott Morrison prezantoi ndryshimet në minutën e fundit në kodin e propozuar të negociatave për mediat e lajmeve që është në parlament dhe pritet të votohet së shpejti.

Cilat janë ndryshimet ?

Nëse ligji miratohet, platformat dixhitale do të paguajnë mediat lokale dhe botuesit.

Sipas ndryshimeve në projektligjin e propozuar, qeveria australiane do të marrë parasysh marrëveshjet tregtare që platformat dixhitale si Google dhe Facebook kanë bërë  tashmë me bizneset lokale të mediave të lajmeve.

Gjithashtu qeveria do t’u japë platformave dixhitale njoftim një muaj përpara se të marrë vendimin përfundimtar.

Ai gjithashtu do të përfshijë një periudhë dy-mujore të ndërmjetësimit për të lejuar platformat dixhitale dhe botuesit të ndërmjetësojnë marrëveshje para se të hyjnë në arbitrazh.

Klauzola e arbitrazhit ka qenë një nga pikat kryesore të kundërshtimit të Facebook.

Projekt-ligji thotë se nëse të dy palët nuk janë në gjendje të arrijnë një marrëveshje tregtare, atëherë arbitrat e caktuar nga qeveria mund të vendosin për çmimin përfundimtar duke vendosur në favor të secilës palë – platformën dixhitale ose botuesit – pa hapësirë ​​për një marrëveshje, sipas ekspertëve.

Ndryshimet e së martës pritet të sigurojnë “qartësi të mëtejshme” për platformat dixhitale dhe organizatat e lajmeve se si do të zbatohet kodi i negociatave, tha qeveria.

Lexo edhe: Facebook bllokon të gjitha faqet e lajmeve në Australi