Qetësuesit e dhimbjes së dhëmbëve të tilla si paracetamoli dhe ibuprofeni mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë dhe se nuk rekomandohet as për dhimbjet e tjera kronike, kanë thënë zyrtarët shëndetësore.

Në një projekt të botuar të hënën është thënë se ka prova që këta qetsues mund të shkaktojnë dëme, përfshirë edhe varësi.

Një eksperte e quajtur Nice tha se në vend që të përdorni këta qetsues, do ishte më e këshillueshme që të praktikoni ushtrime të ndryshme, terapi akupunkturë apo edhe antidepresantë.

Ajo shprehet se paracetamoi, ilaçet anti-inflamatore jo-steroide (NSAIDS) si aspirina dhe ibuprofen, benzodiazepines ose opioids nuk duhet t’u ofrohen personave me dhimbje kronike.

Ekzistojnë pak ose aspak prova që këto ilaçe kanë bërë ndonjë ndryshim në cilësinë e jetës së njerëzve, dhimbjen ose shqetësimin psikologjik, zbuloi ky projekt. Madje në disa raste janë të dëmshëm.

Ky studmi nuk ka dhënë detaje se si paracetamoli është i dëmshëm, por sidoqoftë, dihet që mbidoz me paracetamol mund të shkaktojë efekte serioze anësore./ Marrë nga Daily Mail