Euro bie në nivelin më të ulët të 20 viteve, i afrohet barazisë me dollarin

Euro bie në nivelin më të ulët të 20 viteve, i afrohet

Euro ra në nivelin më të ulët të 20 viteve dhe iu afrua barazisë kundrejt dollarit të hënën nga shqetësimet se një krizë energjetike do ta çojë rajonin në një recesion.

Ndërkohë që monedha amerikane u rrit nga pritshmëritë se Rezerva Federale do të rrisë më shpejt normat e interesit.

Tubacioni i vetëm që transporton gazin rus në Gjermani, gazsjellësi Nord Stream 1, filloi mirëmbajtjen vjetore të hënën, me rrjedhat që pritet të ndalojnë për 10 ditë. Qeveritë, tregjet dhe kompanitë janë të shqetësuara se mbyllja mund të zgjatet për shkak të luftës në Ukrainë.

"Shqetësimi më i afërt për tregjet është nëse Nord Stream 1 do të kthehet apo jo” tha Bipan Rai, kreu i strategjisë së FX të Amerikës së Veriut në CIBC Capital Markets në Toronto.

Euro ra deri në 1,0051 dollarë kundrejt dollarit amerikan, më i dobëti që nga dhjetori 2002. Indeksi i dollarit arriti në 108.19, më i larti që nga tetori 2002.

Monedha amerikane ka fituar nga pritshmëritë që Rezerva Federale do të vazhdojë të rrisë në mënyrë agresive normat ndërsa trajton inflacionin në rritje.

Fed pritet të rrisë normat me 75 pikë bazë në takimin e 26-27 korrikut. Tregtarët e të ardhmes së fondeve të Fed po vlerësojnë që normat e saj standarde të rriten në 3.50% deri në mars, nga 1.58% tani.

Konsumatorët amerikanë shohin rritje të mëtejshme të inflacionit në vitin e ardhshëm, por presin një ritëm më të moderuar në një afat më të gjatë, si një sinjal se pritjet e inflacionit mbeten të ankoruara në mënyrë të arsyeshme, tregoi një sondazh nga Fed i Nju Jorkut të hënën.

Të dhënat e çmimeve të konsumit që pritet të mërkurën janë fokusi kryesor ekonomik i kësaj jave në SHBA. Ekonomistët e anketuar nga Reuters presin që indeksi të tregojë se çmimet e konsumit u rritën me një normë vjetore prej 8.8% në qershor.

EMISIONET