Një mesazh i fshehur në pikturën e famshme të Edvard Munch “The Scream” u shkrua nga vetë artisti, sipas një zbulimi të ri , duke zgjidhur përfundimisht një nga misteret më të mëdha të artit modern.

Mesazhi  “Mund të jetë pikturuar vetëm nga një i çmendur ” i gdhendur në këndin e sipërm të pikturës ka qenë temë debati për dekada dhe besohej se ishte një akt vandalizmi nga publiku.

Hulumtimi i gjerë nga Muzeu Kombëtar i Norvegjisë ka zbuluar se Munch e ka shkruar vetë mesazhin.

Kryevepra ekspresioniste është një nga veprat më të famshme të kohëve moderne, e paralajmëruar si një përshkrim i përjetshëm i ankthit njerëzor. Fytyra e ankthshme e subjektit është bërë aq e njohur sa kohët e fundit iu dha emoji i vet.

Kuratorët përdorën teknologjinë infra të kuqe për të analizuar mesazhin, i cili u shtua sipër pikturës së përfunduar, duke e krahasuar atë me shënimet dhe letrat e Munch dhe duke studiuar ngjarjet rreth kohës së shfaqjes së parë publike të veprës.

“Shkrimi është pa dyshim i vet Munch,” përfundoi Mai Britt Guleng, kuratori i muzeut. 

“Vetë shkrimi i dorës, si dhe ngjarjet që ndodhën në 1895, kur Munch tregoi pikturën në Norvegji për herë të parë, të gjitha tregojnë të njëjtën gjë”

Puna i është nënshtruar një konservimi të gjerë në muze përpara një shfaqjeje publike. 

Pas zbulimit të saj të parë publik, disa kritikë hodhën poshtë pikturën e paqëndrueshme dhe pati diskutime të gjera rreth gjendjes mendore të Munch, duke i dhënë besim idesë që një palë e tretë e indinjuar kishte shkruante vlerësimin e vet mallkues.

Por kuratorët thanë se reagimi është ndoshta ai që e bëri Munch të shkruante mesazhin.

“Në një natë diskutimi në Shoqatën e Studentëve, ku Munch besohet të ketë qenë i pranishëm, studenti i ri i mjekësisë Johan Scharffenberg vuri në dyshim shëndetin mendor të Munch duke pretenduar se pikturat e tij vërtetuan se ai nuk kishte mendje të shëndoshë” , tha muzeu. 

“Është e mundshme që Munch të ketë shtuar mbishkrimin në 1895, ose pak më vonë si përgjigje për gjykimin mbi punën e tij.”

“Britma” kuptohet se është frymëzuar nga një shëtitje që Munch bëri nëpër qytet ndërsa ishte në gjendje të shqetësuar mendore.

Një version pastel i pikturës mori rreth 120 milion dollarë nga një blerës anonim në një ankand të Sotheby në New York në 2012, në atë kohë një rekord botëror për një vepër arti të shitur në ankand.