I ftuar në Politikon nga Alfred Lela në RTV Ora, analisti Aleksandër Çipa u shpreh se procesin e integrimit lidhet me ruajtjen e status qous së partitokracisë së postkomunizmit.

Çipa: Ky është një proces që mund të lidhet me disa arsye. Por unë e lidh me ruajtjen e status qos-s së partitokracisë së postkomunizmit. Këtë e bazoj tek zgjatja e periudha e tranzicionit.

Në këtë hark kohor, kemi riciklimin  probleme që nuk u zgjidhin, pavarësisht se u premtuan nga palët që zëvendësuan komunizmin. Këto probleme mbeten.

Këto nuk janë kushte, por detyra shtesë. Aty janë 3 pika të panegociueshme. Mungesa e Gjykatës së Lartë dhe asaj kushtetuese. Çështja e reformës zgjedhore. Pastaj dolën detyra të tjera shtëpia.