Brukseli kërkon pasaportat e vaksinimit për Covid: Të jenë gati në…

Brukseli kërkon pasaportat e vaksinimit për Covid: Të jenë

Brukseli dëshiron që pasaportat e vaksinave të jenë funksionale në të gjithë BE deri në fund të qershorit.

Skemat pilot do të fillojnë në fillim të qershorit.  me qëllim që i gjithë sistemin të funksionojë deri në 21 qershor, u tha Didier Reynders, komisioneri Evropian për drejtësinë të martën, më 13 prill.

Komisioni Evropian kishte dashur që të ashtuquajturat 'Certifikata të Gjelbërta Dixhitale' të ishin plotësisht funksionale deri në fund të majit, në disa shtete anëtare më të varura nga turizmi, si Greqia dhe Spanja, duke bërë presion për një fillim edhe më të hershëm.

Por tani për tani, ky synim është hequr.

"Është urgjente. Sigurisht, ne duam të jemi gati para verës. Për fundin e qershorit, ne duam të jemi gati me rregulloren," u tha Reynders eurodeputetëve.

Reynders gjithashtu theksoi se 'Certifikata Digital Green' nuk është vetëm një pasaportë e thjeshtë vaksinimi.

"Komisioni po punon shumë fort për të siguruar mbulim të gjerë të vaksinimit të popullatës Evropiane për të parandaluar diskriminimin e individëve që nuk janë vaksinuar ende," tha ai.

"Propozimi rregullon jo vetëm verifikimin e sigurimit dhe pranimin e një certifikate vaksinimi ndërveprues, por edhe një certifikatë testimi dhe certifikatë për një person që është rikuperuar nga Covid-19."

Por eurodeputeti holandez Tineke Strik i tha Euroneës se pasaportat kombëtare të vaksinave të vendeve të BE duhet të lejohen në të gjithë BE për të shmangur çdo diskriminim.

"Sapo shtetet anëtare të fillojnë të përdorin ndoshta këto certifikata edhe në vendet e tyre, si për shembull, për qasje në restorante ose shërbime të tjera, atëherë ato gjithashtu nuk duhet të bëjnë dallime midis shtetasve të BE dhe qytetarëve të tyre," tha Strik.

Disa eurodeputetë në takim argumentuan se gjithçka duhet të bëhet për t'i bërë testet falas ose sa më të lira dhe që kjo të rregullohet në nivelin e BE-së.

EMISIONET