Britanikët zyrtarisht po përballen me recesion për herë të parë në 11 vite për shkak të pandemisë së koronavirusit. Ekonomia e vendit është tkurrur me një rekord mbi 20 për qind në periudhën prill-qershor, kur masat e izolimit nga infeksioni qenë më të ashprat.

Mbretëria e Bashkuar ka regjistruar recesionin më të thellë në më shumë se një gjysmë shekulli dhe të parën tkurrje serioze ekonomike që pas krizës financiare në vitin 2009.

Zyra e Statistikave në Londër njoftoi të mërkurën se prodhimi i brendshëm bruto që mat mirëqenien e ekonomisë u ul me 20,4 për qind në tremujorin e dytë krahasuar me pararendësin.

Pas rënies me 2,2 për qind në tre muajt e parë të vitit, ekonomia britanike vlerësohet ndër më të goditurat nga pandemia e koronavirusit sesa çdo shtet tjetër i industrializuar i G7-ës, dyfishin e SHBA-së me -10,6 për qind në po atë periudhë dhe më shumë sesa Franca, Gjermania apo Italia.

Performanca lidhet me vendimin e qeverisë dhe kryeministrit Boris Xhonson për të aplikuar kufizim gati total të veprimtarive ekonomike në muajin mars për të kontrolluar shpërthimin e infeksionit të kovidit të ri.

“Sigurisht, ajo që duam të shohim është rikthimin e vitalitetit dhe shëndetit ekonomik, dhe pa dyshim disa sektorë po tregojnë i rikuperojnë më mirë dëmet. Në muajt që vijnë na presin situata të vështira dhe na mbetet shumë për të bërë.”

Lehtësimi i masave të karantinës popullore dhe rihapja e dyqaneve e fabrikave e ndihmoi GDP-në britanike të zgjerohet me 8,7 për qind në muajin qershor.

Sektorët e shërbimeve, ndërtimit dhe prodhimit raportuan rëniet më të forta në baza tremujore, hoteleria, restorantet dhe financat -19,9 për qind, ndërtuesit -35 për qind dhe manifaktura, minierat dhe fusha e energjetikës, -16,9 për qind.

Sipas statistikanëve të vendit, pandemia në vetëm dy tremujorë zhbëri 17 vite rritjeje ekonomike duke e kthyer prodhimin kombëtar të Britanisë në qershorin e 2003-it.

E ardhmja paraqitet më optimiste për shkak se shumica e kufizimeve antikovid janë hequr, por në kushtet kur aktiviteti ekonomik nuk funksionon normalisht, pritet që papunësia të vijojë të rritet.

Mes muajve mars dhe korrik, 730 mijë anglezë u çregjistruan nga lista e të punësuarve ndërkohë që financat e ulëta përgjysmuan vendet e lira të raportuara nga bizneset vendëse.

Në skenarin më të mirë të qeverisë, papunësia në Britani pritet të prekë nivelet e parakrizës pandemike vetëm në 2022-in.

Ndërkaq, koronavirusi vazhdon ta rëndojë bilancin e vet me mbi 46 mijë anglezë të rënë viktima të sëmundjes dhe mbi 300 mijë prej tyre të konfirmuar si bartës të saj.