Një zhytës amator gjen shpatën 900-vjeçare të kalorësit kryqtar në brigjet e Izraelit

Një zhytës amator gjen shpatën 900-vjeçare të

Një shpatë që mendohet se i përkiste një kalorësi kryqtar 900 vjet më parë është zbuluar në ujërat bregdetare të Izraelit. Kryqëzatat, të cilat filluan në 1095 dhe zgjatën me shekuj, panë të krishterët evropianë të udhëtonin në Lindjen e Mesme duke tentuar të merrnin kontrollin e Jeruzalemit.

Një zhytës amator, duke eksploruar ujërat e cekëta në veri të Izraelit, ka gjetur një shpatë që mendohet se i përkiste një kalorësi kryqtar 900, vjet më parë. Tehu një metër u zbulua nga Shlomi Katzin në ujërat e cekëta pranë Haifa.

Mendohet se shpata, e mbuluar me organizma detarë, u shfaq përsëri pas zhvendosjes së rërës.  Autoriteti Antik i Izraelit tha se pasi të pastrohej dhe analizohej, do të ekspozohetj edhe publikisht.

Kobi Sharvit, i cili drejton Njësinë Arkeologjike Detare të IAA -së, tha se bregdeti Carmel, ku u gjet shpata, siguroi strehë për anijet gjatë stuhive në shekuj.

"Këto kushte kanë tërhequr anijet tregtare në shekuj, duke lënë pas gjetje të pasura arkeologjike," tha ai.

Studiuesit po supozonin se mund të lidhej me kështjellën e kryqtarëve aty pranë në Atlit.

"Është e rëndë për shkak të gurëve që janë ngjitur në të dhe gjithashtu sepse është një [shpatë] hekuri dhe shumë e madhe. Kjo do të thotë se djali që mbante këtë shpatë dhe [luftoi] me të ishte shumë i fortë. Unë po përpiqem ta imagjinoj atë në fushë me gjithë armaturën mbi të dhe shpatën dhe duke luftuar me të. Dhe është e mahnitshme."

Kryqëzatat, të cilat filluan në 1095 dhe zgjatën me shekuj, panë të krishterët evropianë të udhëtonin në Lindjen e Mesme duke tentuar të merrnin kontrollin e Jeruzalemit dhe pjesëve të tjera të Tokës së Shenjtë nga myslimanët.

Një zhytës amator gjen shpatën 900-vjeçare tëNjë zhytës amator gjen shpatën 900-vjeçare të

EMISIONET