Zgjedhjet presidenciale të Qipros shkojnë në balotazh me ish-ministrin e Jashtëm në krye

Zgjedhjet presidenciale të Qipros shkojnë në balotazh me

Gara për t'u bërë presidenti i tetë i Qipros do të shtrihet në një javë të dytë pasi ish-ministri i Jashtëm i ishullit mesdhetar, Nikos Christodoulides doli si kryesuesi, por nuk arriti të fitonte mbështetjen e mjaftueshme për të fituar plotësisht.

49-vjeçari i pavarur do të përballet me Andreas Mavroyiannis, një diplomat veteran karriere i mbështetur nga partia e majtë Akel, në balotazhin e 12 shkurtit.

Rezultatet e lëshuara nga ministria e brendshme treguan se Christodoulides fitoi 32.04% të votave në zgjedhjet e së dielës dhe një rezultat të papritur të fortë prej 29.6% për kundërshtarin e tij.

Me të gjitha votat e numëruara, Averof Neofytou, i zgjedhur nga partia e qendrës së djathtë Disy e presidentit të zgjedhur dy herë në largim, Nicos Anastasiades, pasoi me 26.11%. Rezultati do të shihet si një surprizë pasi Mavroyiannis u konsiderua si një i huaj.

Një fitore në raundin e parë kërkonte që një kandidat të mblidhte më shumë se 50% të votave.

Christodoulides, i cili u nda nga Disy për të drejtuar fushatën e tij me ndihmën e partive tradicionalisht të ashpra në bisedimet për të zgjidhur ndarjen prej dekadash të vendit, ishte menduar të dilte si fitues edhe pse ishte parashikuar që sondazhi i raundit të parë nuk do të nxjerrin një fitues të qartë.

"Dita pas zgjedhjeve duhet të na gjejë të gjithëve të bashkuar," u tha ai gazetarëve pasi hodhi votën e tij në qytetin e tij të lindjes, Paphos, në jugperëndim të ishullit, së bashku me gruan dhe katër vajzat e tij. “Zgjedhjet do të përfundojnë, por sfidat dhe problemet janë përpara nesh”.

EMISIONET