Zbulimet kozmike të vitit 2022: Nga misioni “Artemis”, imazhet e teleskopit Webb dhe studimi i UFO-ve

Këtë vit, njerëzimi hodhi një vështrim në univers në mënyra që asnjëherë më parë nuk kanë qenë të mundshme, ndërsa misionet hapësinore shënuan hapa përpara në zbulimin e mistereve të kozmosit.

Zbulimet kozmike të vitit 2022: Nga misioni “Artemis”, imazhet

Këtë vit, njerëzimi hodhi një vështrim në univers në mënyra që asnjëherë më parë nuk kanë qenë të mundshme. Pas disa vitesh përgatitje, NASA më në fund realizoi fluturimin e parë provë, pa ekuipazh rreth hënës. Me të arritur në hapësirë, kapsula Orion, kapi imazhe mahnitëse të Tokës dhe Hënës.

Pas dekadash pritjeje, teleskopi hapësinor James Webb më në fund filloi të vëzhgonte universin në muajin korrik. Teleskopi ka regjistruar aspekte të padukshme të universit dhe veçori të fshehura, duke përfshirë galaktikat më të largëta të vëzhguara ndonjëherë.

Teleskopi Hapësinor Hubble ishte një tjetër observator hapësinor që vëzhgoi yllin e vetëm më të largët të vëzhguar ndonjëherë, 28 miliardë vite dritë larg. Astronomët e quajtën “Earendel”, që sipas një fjalë të vjetër angleze do të thotë "yll i mëngjesit".

Ndërkohë, astronomët përdorën teleskopin Event Horizon për të kapur për herë të parë një imazh të vrimës së zezë në qendër të galaktikës sonë. Ky vëzhgim i parë i drejtpërdrejtë konfirmoi praninë e vrimës së zezë, të njohur si Shigjetari A*, si zemra rrahëse e Rrugës së Qumështit.

Në fund të shtatorit, NASA përfundoi me sukses misionin e parë testues për mbrojtjen planetare. Agjencia hapësinore përplasi qëllimisht një anije kozmike në Dimorphos, një asteroid i vogël që rrotullohet rreth një shkëmbi më të madh hapësinor të quajtur Didymos.

Dhe kjo nuk është gjithçka ofroi 2022 kur ështe fjala për studimin e objekteve të pazakonta në qiell. Në qershor, NASA njoftoi se do të gërmonte në misteret që rrethojnë fenomenet ajrore të paidentifikuara, të njohura gjerësisht si UFO. Qëllimi është thjesht të hedhim një vështrim serioz në çështjen më të debatuar publikisht.

Ndërkohë në planetin e kuq, misioni i tokës së tokës InSight mori fund për shkak të një tepricë pluhuri në panelet e tij diellore, por anija kozmike e palëvizshme bëri histori në vitin 2022. InSight zbuloi tërmetin më të madh në Mars dhe kapitingujt e shkëmbinjve hapësinorë.

Zbulimet kozmike të vitit 2022: Nga misioni “Artemis”, imazhet

Duke folur për shkëmbinjtë hapësinorë, një ekzemplar i rrallë udhëtoi në Tokë në vitin 2014. Por shkencëtarët bashkuan pjesët e tij të enigmës këtë vit dhe zbuluan meteorin e parë ndëryjor që goditi Tokën, I cili u ul përgjatë bregut verilindor të Papua Guinesë së Re në janar 2014.

Ndërsa Rusia nisi pushtimin e saj në shkurt dhe disa zona të Ukrainës humbën aksesin në internet, një sistem interneti i bazuar në hapësirë, I quajtur Starlink nga Elon Musk. Ai përdor mijëra satelitë të vegjël që rrotullohen disa qindra milje mbi Tokë. Satelitët punojnë së bashku për të mbuluar globin në lidhje me internetin.

Këtë vit, SpaceX shënoi misionin e parë të stacionit hapësinor që u pagua plotësisht nga klientët me pagesë dhe përfshinte vetëm qytetarë privatë. Lejimi i misioneve private në stacionin hapësinor është pjesë e planit të NASA-s për më shumë aktivitet në orbitën e ulët të Tokës.

Zbulimet kozmike të vitit 2022: Nga misioni “Artemis”, imazhet

EMISIONET