WWF: BE-ja nuk ushqen, por ha botën në kurriz të mjedisit

WWF: BE-ja nuk ushqen, por ha botën në kurriz të mjedisit

Për të garantuar sigurinë globale të ushqimit, Bashkimi Evropian duhet të përshtatë prodhimin aktual të ushqimit, në vend që të rrisë furnizimin, sipas një raporti të publikuar nga Fondi Botëror për Natyrën (WWF) më 23 maj. Një nga gjetjet kryesore të raportit është se rreth 40% e ushqimit të prodhuar në të gjithë botën nuk konsumohet kurrë dhe përkundrazi përfundon i hedhur nga prodhuesit ose konsumatorët. Kjo arrin në gati 173 kilogramë mbetje ushqimore për çdo evropian çdo vit.

Bashkimi Evropian importon më shumë ushqim sesa eksporton në kurriz të mjedisit, sipas një raporti të ri nga Fondi Botëror për Natyrën (WWF).

"BE-ja po konsumon më shumë se pjesa e saj e drejtë dhe niveli i lartë aktual i prodhimit të ushqimit është i mundur vetëm falë importeve të mëdha të burimeve," tha WWF në një raport të ri. BE-ja mbledh miliarda nga tregtia botërore në produktet agro-ushqimore, por teprica fsheh shumë "të vërteta të pakëndshme", tha Habier Ruiz, autori kryesor i një raporti të titulluar "Evropa ha botën".

"Në vend që të jetë një prodhues global i drithërave, BE-ja është në fakt një shitës global i ushqimeve të nivelit të lartë, duke eksportuar produktet e saj kryesisht te konsumatorët më të pasur," tha ai.

“Tregtia e BE-së po rrit aq shumë çmimin e shoqërisë dhe mjedisit, saqë ne praktikisht po hamë botën”, përfundoi ai.

Raporti zbuloi se shumica e importeve të BE-së dhe prodhimi vendas i ushqimit ishin thelbësisht të paqëndrueshëm pasi po shkatërronte burimet natyrore, duke shkaktuar shpyllëzimin global dhe varfërimin e rezervave të peshkut. Rreth 40 përqind e ushqimit të prodhuar në BE nuk konsumohet kurrë, ndërsa BE-ja mbetet importuesi i dytë më i madh në botë i produkteve të shpyllëzimit tropikal.

Raporti tregon se konsumatorët janë të etur për ndryshim: tre nga pesë evropianë duan të hanë më në mënyrë të qëndrueshme dhe tre nga katër duan që legjislacioni i BE-së të sigurojë që të gjitha produktet e shitura në BE të mos inkurajojnë humbjen e biodiversitetit.

“Komisioni Evropian nuk mund të shmangë më marrjen e veprimeve vendimtare për të adresuar ndikimet mjedisore dhe sociale të konsumit tonë të ushqimit. Tani është koha për të trajtuar problemet e rrënjosura thellë që qëndrojnë në zemër të mënyrës se si ne prodhojmë dhe konsumojmë ushqim."

EMISIONET