Vdes Lucy Salani, e vetmja grua trans e mbijetuar nga kampet naziste të përqendrimit

Vdes Lucy Salani, e vetmja grua trans e mbijetuar nga kampet naziste të

Lusi Salani, aktivistja dhe e vetmja transseksuale italiane që i mbijetoi kampeve të përqendrimit nazist, ka vdekur në moshën 98-vjeçare.

Këtë e ka bërë të ditur themeluesi i këshilltarit rajonal Sentinelli dhe Lombard, Luca Paladini.

E lindur në vitin 1924 si Luciano Salani në Fossano, ajo u rrit në Bolonjë. Antifashiste, pasi kishte braktisur ushtrinë italiane dhe atë nazifashiste, ajo u dëbua në Dachau në vitin 1944.

Pas luftës ajo u vendos midis Torinos dhe Bolonjës. Ndërkohë, operacioni për t'u bërë grua u bë në vitet '80 në Londër. Historia e saj u bë e njohur falë biografisë së Gabriella Romano "Unë quhem Lucy: Italia e shekullit të njëzetë në kujtimet e një transeksuali", botuar në vitin 2009.

Dy vjet më vonë Gabriella Romano realizoi edhe dokumentarin "Being Lucy". Në vitin 2014, regjisori Gianni Amelio e intervistoi në dokumentarin "Lum kush është ndryshe". 

EMISIONET