UNICEF paralajmëron për vdekje të afërt të fëmijëve në Gaza për shkak të kequshqyerjes dhe mungesës së kujdesit shëndetësor

UNICEF paralajmëron për vdekje të afërt të

UNICEF-i ka lëshuar një paralajmërim të tmerrshëm për krizën e përshkallëzuar humanitare në Gaza, ku rreth 3,000 fëmijë janë në rrezik të vdekjes për shkak të kequshqyerjes së rëndë dhe mungesës së aksesit në shërbimet e kujdesit shëndetësor.

Fëmijëve, të cilët përfaqësojnë rreth tre të katërtat e 3,800 personave që po merrnin kujdes, janë ndërprerë nga trajtimi. Dhuna e vazhdueshme dhe zhvendosja kanë ndikuar rëndë aksesin në objektet dhe shërbimet e kujdesit shëndetësor për familjet e dëshpëruara.

Ndërsa ka pasur një përmirësim të lehtë në dërgimin e ndihmave ushqimore në veri, aksesi humanitar në jug ka rënë në mënyrë dramatike. Rezultatet e hershme nga ekzaminimet e fundit të kequshqyerjes në zonat e mesme dhe jugore të Gazës tregojnë se rastet e kequshqyerjes së moderuar dhe të rëndë janë rritur që nga java e dytë e majit.

“Imazhet e tmerrshme vazhdojnë të dalin nga Gaza ku fëmijët po vdesin para syve të familjeve të tyre për shkak të mungesës së vazhdueshme të ushqimit, furnizimeve ushqimore dhe shkatërrimit të shërbimeve të kujdesit shëndetësor”, tha Adele Khodr, Drejtoreshë Rajonale e UNICEF-it për Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut.

Rreziku i rritjes së rasteve të kequshqyerjes përkon me rënien e shërbimeve të trajtimit të kequshqyerjes. Aktualisht, vetëm dy nga tre qendrat e stabilizimit të Rripit të Gazës që trajtojnë fëmijët e kequshqyer rëndë janë duke funksionuar. Planet për hapjen e qendrave të reja janë vonuar për shkak të operacioneve të vazhdueshme ushtarake në të gjithë Rripin e Gazës.

Trajtimi për kequshqyerjen akute zakonisht kërkon gjashtë deri në tetë javë kujdes të pandërprerë dhe kërkon ushqim të veçantë terapeutik, ujë të sigurt dhe mbështetje tjetër mjekësore. Fëmijët e kequshqyer janë në rrezik të shtuar për t’u prekur nga sëmundje dhe probleme të tjera shëndetësore për shkak të aksesit të kufizuar në ujë të sigurt, derdhjes së ujërave të zeza, dëmtimit të infrastrukturës dhe mungesës së artikujve higjienikë.

“Me spitale të shkatërruara, trajtime të ndalura dhe furnizime të pakta, ne jemi të përgatitur për më shumë vuajtje dhe vdekje të fëmijëve”, paralajmëroi Khodr. Paralajmërimet tona për rritjen e vdekjeve të fëmijëve nga një kombinim i parandalueshëm i kequshqyerjes, dehidrimit dhe sëmundjeve duhet të kishin mobilizuar veprime të menjëhershme për të shpëtuar jetët e fëmijëve, dhe megjithatë, ky shkatërrim vazhdon.

EMISIONET