Ukraina dhe Moldavia bëjnë një hap drejt BE, Këshilli aprovon statusin e vendit kandidat për dy vendet

Ukraina dhe Moldavia bëjnë një hap drejt BE, Këshilli

Këshilli Evropian aprovoi mbrëmjen e kësaj të enjteje statusin e vendit kandidat  për anëtarësim në BE për Ukrainën dhe Moldavinë.

Ukraina tani do të ketë të drejtë të fillojë procesin kompleks të përmbushjes së kritereve të BE-së për t'u bërë një anëtar i plotë.

Këshilli i BE-së, i cili përbëhet nga krerët e shteteve dhe qeverive të 27 vendeve anëtare përfshirë Taoiseach Micheál Martin të Irlandës, është takuar në Bruksel për të diskutuar zgjerimin e mundshëm të unionit pas aplikimeve nga Ukraina, Moldavia dhe Gjeorgjia.

Presidenti i Këshillit Charles Michel konfirmoi se liderët vendosën t'i japin kandidaturën Ukrainës dhe Moldavisë.

“Një moment historik. Sot shënon një hap vendimtar në rrugën tuaj drejt BE-së”, shkroi Michel në Twitter, duke uruar vendet.

Pritej që Ukraina dhe Moldavia të miratoheshin për kandidaturë formale, me Gjeorgjinë që ofronte një 'perspektivë evropiane' ndërsa punonte për prioritetet e përcaktuara nga Komisioni Evropian.

Takimi ishte kryesisht në marrëveshje për statusin e këtyre tre vendeve, por më pak i qartë se si do të vazhdonte në raport me shtetet e tjera të Ballkanit Perëndimor.

Një burim për The Journal  tha se kishte mendime të ndryshme midis anëtarëve se si të ecnin përpara në ofertat nga kandidatët aktualë që kanë kërkuar anëtarësimin për vite, por që ende nuk i kanë përmbushur të gjitha kriteret e BE-së në negociata.

Këshilli mund të përpiqet të japë një sinjal pozitiv drejt vendeve të caktuara, veçanërisht Bosnjë dhe Hercegovinës.

Më herët sot, Taoiseach tha se po merrte "shumë kohë" që vendet e Ballkanit Perëndimor të pranohen në Bashkimin Evropian.

Përpara një takimi midis Këshillit Evropian dhe liderëve të Ballkanit Perëndimor, Martin tha se përfshirja e këtyre vendeve do të ishte një kundërvënie efektive ndaj "manipulimit" në rajon.

Shefi i Taois dhe krerët e shteteve të tjera anëtare takuan liderët e Shqipërisë, Bosnjë-Hercegovinës, Maqedonisë së Veriut, Malit të Zi, Kosovës dhe Serbisë këtë mëngjes për të diskutuar përpjekjet e tyre për t'u bashkuar me BE-në dhe ndikimet e luftës së Rusisë në Ukrainë.

Duke folur me gazetarët, Taoiseach e përshkroi mbledhjen e Këshillit si "të rëndësishme" dhe "historike".

“Ne në Irlandë e dimë se çfarë do të thotë Bashkimi Evropian, të jesh anëtar i Bashkimit Evropian. Është 50-vjetori i vendimit të Irlandës për t'u bashkuar me Bashkimin Evropian, ndoshta vendimi dhe ngjarja e vetme më transformuese që ka ndodhur në historinë moderne irlandeze”, tha Martin.

"Unë gjithmonë nuk mund ta kuptoj se si mund të refuzojmë ndonjëherë anëtarësimin në shtetet e tjera anëtare, sepse ne e dimë se vetë anëtarësimi mund të jetë transformues dhe mund të nxisë reformat, mund të nxisë zhvillimin ekonomik," tha ai.

"Ukraina po kalon një luftë të tmerrshme, të tmerrshme, çnjerëzore. Qytetet dhe qytezat e tyre janë rrafshuar, njerëzit janë terrorizuar, është kriza më e madhe humanitare që nga Lufta e Dytë Botërore".

“Unë mendoj se sot Bashkimi Evropian po i dërgon një mesazh solidariteti popullit të Ukrainës se ju i përkisni familjes evropiane, i përkisni Bashkimit Evropian dhe vendimi do të merret sot për të lehtësuar aplikimin tuaj dhe ju do të keni statusin e kandidatit për t'iu bashkuar Bashkimit Evropian”.

Taoiseach tha se shpresonte se mund të bëhet "progres" për vendet e Ballkanit Perëndimor të prirura për t'u bashkuar me BE, veçanërisht Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria.

“Ka probleme dhe sfida për ne atje. Pikëpamja ime është të lehtësoj një proces më të shpejtë dhe më të përshpejtuar të zgjerimit në aspektin e fqinjësisë,” tha Martin.

“Është më mirë për Bashkimin Evropian, është më mirë për stabilitetin politik, por mbi të gjitha, u jep atyre vendeve në fqinjësi, një mundësi shumë më të mirë për t'u zhvilluar ekonomikisht dhe në aspektin social.Vonesat janë shumë të gjata. Po merr shumë kohë për vende si Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria”, tha ai.

“Shumë shpesh Evropa ankohet për manipulime në fqinjësi. Kundërvënia më efektive gjeopolitike ndaj atij manipulimi është përqafimi dhe futja e njerëzve. Siç e dimë vetë, anëtarësimi sjell vrullin e vet në drejtim të zhvillimit ekonomik dhe reformave."

Për Ballkanin Perëndimor, kancelari gjerman Olaf Scholz tha se “çështja më e rëndësishme është që ne të gjithë të punojmë së bashku dhe se shtetet e Ballkanit Perëndimor do të kenë mundësinë të bëhen anëtarë të BE-së”.

“Ata kanë punuar kaq shumë dhe është detyra jonë e përbashkët që ta bëjmë këtë diçka që do të ndodhë.” 

Pranë ndërtesës së Këshillit, mbështetësit e Ukrainës u mblodhën për të bërë thirrje për mbështetjen e BE-së, duke ngritur thirrjet "Ukraina është evropiane". 

EMISIONET