U dogj nga shpërthimi i bombolës, vajza "shndërrohet" në sirenë pas trajtimit me luspat e peshkut

U dogj nga shpërthimi i bombolës, vajza "shndërrohet"

Fotot e pabesueshme kanë treguar një person që kishte pësuar djegie "të shndërruar në një sirenë" me fasha të lëkurës së peshkut për plagët e tyre tmerruese.

Mjekët brazilianë udhëhoqën fillimisht trajtimin e ri për viktimat e djegieve duke përdorur lëkurën e një peshku tropikal për të shëruar plagët e rënda.

Tilapia shërben si një fasho biologjike që është e dobishme në shumë mënyra pas djegies.

Siguron kontrollin e dhimbjes, mbrojtje dhe vepron si një skelë kolagjeni për shërimin e plagëve.

Teknika inovative pa disa përdorues të mediave sociale duke komentuar se një viktimë e djegur dukej sikur ishte "shndërruar në një sirenë".

Zbulimi fillestar në vitin 2016 ishte hera e parë në historinë mjekësore që studiuesit kanë përdorur lëkurën e një kafshe ujore si një mjet ndihmës për të trajtuar lezionet.

Maria Ines Candido ishte një nga pacientët e parë që u trajtua me procedurën e lëkurës së peshkut Tilapia si pjesë e projektit pilot në Njësinë e Djegieve të IJF.

Pasi një bombol me gaz shpërtheu në vendin e saj të punës, ajo mbeti me djegie të shkallës së dytë në krahë, qafë dhe një pjesë të fytyrës.

Ajo tha: “Infermieret përdorën kremra kur mbërrita për herë të parë.

“Tashmë kisha dhimbje torturuese dhe disa nga plagët e mia ishin vërtet të thella.

“Kur më vunë kremrat në plagët e mia ishte sikur po torturohesha dhe prekja e ujit për ta larë atë shkaktoi kaq shumë dhimbje.”

Maria Ines tha se trajtimi i lëkurës së peshkut Tilapa ndihej futuristik sikur të ishte nga një "film fantastiko-shkencor".

Ajo tha: “Më pëlqeu trajtimi dhe do ta rekomandoja atë për këdo që ka vuajtur si unë.

“Isha vërtet i befasuar dhe mirënjohës që as nuk kishte erë”.

Dhe Maria zbuloi se është gati 100 për qind më mirë pasi veshja e peshkut bëri një ndryshim të madh në shërimin e saj.

Analiza e lëkurës së Tilapia zbuloi se ajo përmban nivele optimale të kolagjenit të tipit një dhe shkallë të lartë lagështie, kështu që kërkon një kohë të gjatë për t'u tharë.

Sipas furnitorëve, peshku popullor i cili prodhohet masivisht në ferma, filetohet për tavolinat e ngrënies me 99 për qind të lëkurës së hedhur në kosh dhe një për qind përdoret për të bërë produkte arti dhe artizanale.

Lëkura e peshkut e hedhur, e dhuruar falas, tani po përdoret nga studiuesit në projekt.

Këto janë karakteristika të rëndësishme të njohura për përshpejtimin e shërimit të djegieve dhe për sigurimin e pacientëve me proteina esenciale.

Dr Maciel, i cili është president i Institutit për Mbështetjen e Djegieve, tha: "Zbuluam se lëkura e peshkut Tilapia performon dukshëm më mirë në procesin e shërimit duke qetësuar dhe kuruar plagët e rënda të shkaktuara nga djegiet.

“Lëkura shkakton shërimin përafërsisht në të njëjtën kohë si kremrat topikalë që ne përdorim aktualisht në trajtimin konvencional.

“Por përfitimet e kësaj teknike alternative përfshijnë reduktimin e traumës dhe dhimbjes që pësojnë pacientët, sepse veshja e tyre nuk duhet të ndryshohet çdo ditë.

"Me trajtimin tradicional, kjo ndodh." 

EMISIONET