Transportohen 16 persona nga fisi indigjen në Brazil, po vdisnin urie

Transportohen 16 persona nga fisi indigjen në Brazil, po vdisnin urie

Brazili ka transportuar me avion 16 njerëz të fisit Yanomami të uritur për të marrë trajtim urgjent, pasi qeveria shpalli një emergjencë mjekësore.

Njerëzit indigjenë jetojnë në një rezervë në shtetin verior të Brazilit, Roraima.

Presidenti Luiz Inácio Lula da Silva ka akuzuar paraardhësin e tij, të djathtën ekstreme Jair Bolsonaro, për kryerjen e gjenocidit kundër fisit të pyjeve të shiut.

Qeveria shpalli një emergjencë mjekësore pasi qindra fëmijë Yanomami vdiqën nga kequshqyerja.

Vdekjet janë të lidhura me ndotjen e ujit të shkaktuar nga minierat dhe prerja e drurëve në zonën me pyje të dendur, ku pasiguria ushqimore është e përhapur.

Të shtunën, presidenti Lula vizitoi Roraimën, e cila kufizohet me Venezuelën dhe Guajanën, pas raportimeve për kequshqyerje të rëndë midis fëmijëve Yanomami dhe tha se ishte "i tronditur" nga ajo që gjeti.

"Më shumë se një krizë humanitare, ajo që pashë në Roraima ishte gjenocid: një krim i paramenduar kundër Yanomamit, i kryer nga një qeveri e pandjeshme ndaj vuajtjeve," tha ai më vonë.

"Unë erdha këtu për të thënë se ne do t'i trajtojmë njerëzit tanë indigjenë si qenie njerëzore."

Rreth 28,000 njerëz indigjenë jetojnë në rezervatin Yanomami. Ata gjuajnë, ushtrojnë bujqësi në shkallë të vogël me prerje dhe djegie dhe jetojnë në fshatra të vegjël, të shpërndarë, gjysmë të përhershëm.

Në katër vitet e tij në pushtet, Bolsonaro shpesh kritikoi madhësinë e rezervave indigjene dhe premtoi se do t'i hapte disa prej tyre në bujqësi dhe miniera. Qeveria e tij dobësoi mbrojtjen e mjedisit dhe kritikët thanë se retorika e tij inkurajoi aktivitetin e paligjshëm në rajon.

Sot, rreth 20,000 minatorë të paligjshëm vlerësohet se operojnë brenda rezervatit Yanomami, i cili është i pasur me ar, diamante dhe minerale. Në vitin 2021, minatorët në zonë hapën zjarr mbi Yanomami duke përdorur armë automatike.

Qeveria e re e Lulës thotë se më shumë se 500 fëmijë indigjenë kanë vdekur në vitet e fundit nga uji i pijshëm i kontaminuar me merkur, i cili lidhet drejtpërdrejt me nxjerrjen e paligjshme të arit.

Lula u betua si president më 1 janar, pasi mundi me vështirësi Jair Bolsonaro dhe shoqëria braziliane është thellësisht e polarizuar.

EMISIONET