Teknika e re nga laboratori kombëtar amerikan premton të heqë emetimet e dioksidit të karbonit nga fabrikat

Teknika e re nga laboratori kombëtar amerikan premton të heqë

Shkencëtarët në Pacific Northwest National Lab kanë zhvilluar një teknikë që është në gjendje të tërheqë dioksidin e karbonit nga kanalet e shkarkimit të një termocentrali ose fabrike për 39 dollarë për ton metrikë, kostoja më e lirë çdo raportuar në një revistë shkencore të rishikuar nga kolegët.

Ndërtimi i një fabrike për të nxjerrë dioksidin e karbonit nga kanali i shkarkimit të tymit të fabrikës me këtë teknikë dhe me këtë çmim do të kushtonte 750 milionë dollarë.

Teknika e re e zbuluar nga Laboratori Kombëtar i Paqësorit Veriperëndimor kushton 39 dollarë për ton metrikë dhe është teknika më e lirë për këtë lloj kapjeje të karbonit e raportuar ndonjëherë në një revistë shkencore të rishikuar nga kolegët. Për krahasim, kushton 57 dollarë për ton metrikë për të kapur dioksidin e karbonit nga një termocentral me qymyr duke përdorur teknologjinë aktuale më të fundit, thotë PNNL.

Në një përpjekje për të ofruar nxitje ekonomike për kompanitë për të instaluar një sistem të tillë, studiuesit e PNNL kanë zhvilluar një mënyrë për të gjeneruar metanol, i cili është një përbërës i kërkuar më vete, gjatë procesit.

Teknika e PNNL heq dioksidin e karbonit në burim, në vend që ta thithë atë nga ajri. Teknika e pastrimit të CO2 ekzistues nga ajri njihet si kapja e drejtpërdrejtë e karbonit dhe ilustrohet nga kompania zvicerane Climeworks . Kapja e drejtpërdrejtë e ajrit mund të jetë e nevojshme për të luftuar ndryshimet klimatike, pasi tashmë ka kaq shumë dioksid karboni në atmosferë, por është shumë më e shtrenjtë se heqja e CO2 në burim, siç po bën PNNL - kapja e drejtpërdrejtë e ajrit që po bën Climeworks kushton ” disa qindra dollarë” për ton, tha një zëdhënës për CNBC.

EMISIONET