Kryeministri britanik: “Epoka e artë” e marrëdhënieve me Kinën ka përfunduar

Kryeministri britanik: “Epoka e artë” e marrëdhënieve

Kryeministri i Britanisë së Madhe, Rishi Sunak, ka thënë se e ashtuquajtura "epokë e artë" e marrëdhënieve me Kinën ka përfunduar, pasi ai u zotua të "përparojë" qëndrimin e Mbretërisë së Bashkuar ndaj shtetit aziatik.

Në fjalimin e tij të parë për politikën e jashtme, kryeministri tha se lidhjet më të ngushta ekonomike të dekadës së mëparshme kishin qenë "naive".

Ai tha se Britania tani duhet të zëvendësojë mendimet e dëshiruara me "pragmatizëm të fortë" ndaj konkurrentëve.

Por ai paralajmëroi kundër "retorikës së Luftës së Ftohtë", duke shtuar se rëndësia globale e Kinës nuk mund të injorohet.

Sunak është përballur me presion nga mbështetësit konservatorë për të ashpërsuar qëndrimin e Mbretërisë së Bashkuar ndaj Kinës që kur ai mori detyrën si udhëheqës i konservatorëve dhe kryeministër i Mbretërisë së Bashkuar muajin e kaluar.

Fjalimi, në Banketin e Lordit të Bashkisë në Londër, vjen pas protestave në Kinë gjatë fundjavës kundër ligjeve të rrepta të bllokimit të vendit për Covid, raporton BBC.

 

EMISIONET