Studimi i fundit nga Britania e Madhe: Kontraceptivët oralë ndihmojnë në mbajtjen nën kontroll të popullatës së ketrave gri

Studimi i fundit nga Britania e Madhe: Kontraceptivët oralë

Hulumtimi i fundit në Mbretërinë e Bashkuar tregon se kontraceptivët oralë për ketrat po funksionojnë dhe qeveria po shpreson se ato mund të përdoren për të mbajtur popullsinë në MB.

Ketrat gri janë një specie shumë e përhapur në Mbretërinë e Bashkuar, e ardhur nga Amerika e Veriut në vitet 1870. Ata paraqesin një problem për jetën e egër, duke përfshirë dhe popullatën e ketratve të kuq. Ata mbartin gjithashtu një sëmundje të quajtur lija e ketrit që nuk i prek ata, por mund të vrasë të kuqtë.

Fillimisht ato u përdorën si specie zbukuruese për të dekoruar kopshtet e shtëpive madhështore, përpara se dëmi që shkaktuan të realizohej dhe lëshimi i tyre të ndalohej në vitet 1930.

Ketrat gri janë gjithashtu një kërcënim për pemët, duke zhveshur lëvoren e tyre dhe duke i dobësuar ato. Ato janë një problem i veçantë për varietetet gjethegjerë duke përfshirë lisin, të cilët janë ekologjikisht të rëndësishëm sepse janë habitati i shumë lloje të tjera.

Vlerësohet se në Mbretërinë e Bashkuar jetojnë rreth 3 milionë brejtës pushtues.

Shkencëtarët janë përpjekur të gjejnë mënyra për të mbajtur nën kontroll popullsinë gri dhe tani rezultatet pozitive janë publikuar nga Marrëveshja e Ketrave në Mbretërinë e Bashkuar pas një prove të kontraceptivëve oralë, të cilët mund të përdoren për të ndaluar shumimin e gjitarëve.

Kontraceptivi është në prodhim nga Agjencia e Shëndetit të Kafshëve dhe Bimëve (Apha), me teste të cilat po kryhen për t'u siguruar se është i sigurt dhe efektiv.

EMISIONET