Studimi: 1 në 5 të mbijetuar të arrestit kardiak tregojnë përvoja pranë vdekjes

Studimi: 1 në 5 të mbijetuar të arrestit kardiak tregojnë

Një në pesë persona, të cilët i mbijetojnë një arresti kardiak me ringjallje kardiopulmonare (CPR) më vonë mund të përshkruajnë përvoja afër vdekjes që ndodhën ndërsa ishin pa ndjenja dhe në prag të vdekjes.

Kjo zbulohet nga një studim i ri klinik shkencor i kryer në SHBA dhe Britani dhe i prezantuar të dielën në konferencën e kardiologjisë të Shoqatës Amerikane të Zemrës në Çikago.

Studiuesit, të udhëhequr nga eksperti kryesor në botë për përvojat afër vdekjes, intensivisti Dr. Sam Parnia, profesor i asociuar i Shkollës së Mjekësisë në Universitetin ei Qendrës Mjekësore Shëndetësore të Nju Jorkut dhe Langone, studiuan rastet e 567 personave, zemra e të cilëve pushoi së rrahuri gjatë qëndrimit në spital në 25 spitale dhe që morën CPR midis 2017 dhe 2020.

Pavarësisht ndërhyrjes së menjëhershme, më pak se 10% e pacientëve u shëruan mjaftueshëm për t'u larguar nga spitali.

Nga këto, rreth 20% kishin një lloj përvoje të qartë afër vdekjes për të treguar më vonë. Ndër të tjera, ata raportuan një perceptim të ndarjes nga trupi i tyre, vëzhgim të shkëputur të ngjarjeve në vetvete pa ndjerë dhimbje, një vlerësim të brendshëm më pozitiv të jetës së tyre dhe qëndrimit të tyre ndaj të tjerëve, etj. Studiuesit thanë se këto përvoja janë të ndryshme nga halucinacionet, iluzionet ose ëndrrat.

Studimi i trurit tregoi gjithashtu një aktivitet të shtuar me valët e trurit gama, delta, theta, alfa dhe beta deri në një orë pas aplikimit të teknikës CPR. 

Disa nga këto valë në kushte normale ndodhin kur njerëzit janë normalisht të vetëdijshëm dhe kryejnë funksione më të larta mendore si të menduarit, kujtesa dhe perceptimi.

KETU LAJMET MINUTE PAS MINUTE

“Këto përvoja dhe ndryshime të valëve të trurit mund të jenë shenjat e para të të ashtuquajturës përvojë afër vdekjes, dhe ne i zbuluam ato për herë të parë në një studim të madh. Gjetjet tona ofrojnë dëshmi se ndërsa janë në prag të vdekjes dhe në koma, disa njerëz përjetojnë një përvojë unike të vetëdijes së brendshme, duke përfshirë të qenit të vetëdijshëm pa u ndjerë keq ”, tha Dr. Parnia .

Ai shtoi se ky aktivitet i kthjellët dhe intensiv i trurit, së bashku me rrëfimet e historive të përvojave afër vdekjes, tregon se ndjenja e njeriut për veten dhe vetëdijen, si funksionet e tjera biologjike trupore, ndoshta nuk ndalet plotësisht afër momentit të vdekjes.

“Këto përvoja të kthjellta nuk mund të konsiderohen si një 'mashtrim' i një truri të trazuar ose që po vdes, por një përvojë unike njerëzore që shfaqet në pragun e vdekjes. 

Ndërsa truri "fiket", shumë nga sistemet e tij natyrore të frenimit gjithashtu ndalojnë. Kjo siguron qasje në thellësitë e vetëdijes së një personi, duke përfshirë kujtimet e ruajtura, mendimet nga fëmijëria e hershme dhe aspekte të tjera të realitetit.

 Megjithëse askush nuk e di qëllimin evolucionar të këtij fenomeni, ai ngre qartë pyetje sfiduese rreth ndërgjegjes njerëzore, madje edhe në vdekje ," tha Parnia .

Studiuesit vunë në dukje se megjithëse studimet e deritanishme nuk kanë qenë në gjendje të vërtetojnë plotësisht realitetin ose kuptimin e përvojave të tilla të pacientëve dhe pretendimeve të tyre për ndërgjegjësimin e vdekjes, gjithashtu ka rezultuar e pamundur të hedhësh poshtë këto pretendime dhe përvoja. 

Prandaj, ata theksuan nevojën që përvojat afër vdekjes t'i nënshtrohen kërkimeve të mëtejshme të paanshme.

EMISIONET